Külföld

Magyar tehetség a burgenlandi zenekarban

„Hősök“ címmel ismét nagy sikerű koncerttel zárta ez évi projektjét Burgenland tartomány ifjúsági szimfonikus zenekara a kismartoni Esterházy-kastélyban. Az együttesben ismét helyet kapott a hegedűsnövendék Paksi Liza, a felsőlövői (Oberschützen) gimnázium tanulója.

Magyar tehetség a burgenlandi zenekarban
A többszörös díjnyertes hölgy legközelebb november 25-én lép föl Szombathelyen
Fotó: Paksi Liza közösségi oldala

A tartomány zeneiskoláit összefogó Musikschulwerk Burgenland évente összehívja az ifjúsági szimfonikus zenekarát, hogy a tehetséges növendékek a szóló- és kamara- mellett a szimfonikus muzsika világában is tapasztalatot gyűjthessenek, megtanulhassák, milyen egy nagy együttes tagjaként együttműködni másokkal. Mint az ORF magyar nyelvű oldalán olvasható, a növendékek otthon, önállóan készültek fel saját szólamuk anyagából. Október végén azután Sopronújlakon (Neutalban) találkoztak. Az öt napig tartó táborban szólam- és összpróbákat tartottak. Az együtt töltött idő során álltak össze az egyes műsorszámok, ekkor alakult ki a zenekar hangzása.

A projektet négy koncert koronázta meg, ahol a tartomány diáksága mellett a szülők és az érdeklődő nagyközönség is élvezhette a próbák és a hosszas egyéni munka gyümölcsét.

A műsor középpontjában idén „hősies zenék“ szerepeltek – Edward Elgar ünnepélyes hangulatú „Pomp and Circumstance“ című műve éppúgy helyet kapott a programban, mint a Bosszúállók, a Mission Impossible vagy a Rózsaszín párduc-filmek híres betétdalai. A zenészek sorában pedig ott ült a hegedűsnövendék Paksi Liza, a felsőlövői/oberschützeni gimnázium tanulója.

A többszörös díjnyertes tehetség elmondta, bár a koncert programja nagyrészt könnyed darabokat foglalt magába, ezek nehézsége a klasszikus zenéhez mérhető. Paksi Lizának egyébként nem sok ideje marad a pihenésre, hiszen november 25-én Szombathelyen, a Koncz János Országos Hegedűverseny döntőjében szerepel, már ismét szólistaként.

Kapcsolódó írásaink