Külföld

Potápi Árpád: A nemzetpolitikai eredmények megőrzése a cél

XVI. Kufstein konferencia Felsőpulyán

A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Potápi Árpád János szombaton telefonon a XVI. Kufstein konferencia szünetében az MTI-nek.

   

Potápi Árpád: A nemzetpolitikai eredmények megőrzése a cél
Potápi Árpád János beszédet mondott a XVI. Kufstein konferencián
Fotó: MTI/Filep István

Potápi Árpád János, aki részt vett a burgenlandi Felsőpulyán rendezett XVI. Kufstein konferencián, hozzátette: az eredmények megőrzésére azért van szükség, hogy a magyar közösségek identitását még jobban erősítsék, és mindenki a szülőföldjén boldoguljon.

Azt mondta, a gazdasági nehézségek az ukrán–orosz háború és az arra adott európai válaszok, a szankciók miatt vannak. „Ez mindenkit érint, minket magyarokat még jobban, mert a nemzet egy része Kárpátalján él”– fogalmazott.

Hozzáfűzte: Magyarország, valamint Szlovákia és Románia, ahol tömegével élnek magyarok, határos Ukrajnával, a recesszió pedig egész Európát érinti.

„Nekünk arra kell keresnünk a választ, hogy ebben a helyzetben hogyan tudunk talpon maradni és a legkevésbé sérülni”– jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy a rendszerváltozás óta a Kufstein konferencia az egyik legfontosabb, határainkon kívül zajló nemzetpolitikai tanácskozás; az eseményen részt vettek a nagyobb Kárpát-medencei magyar szervezetek képviselői, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Szövetsége, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége és Forró Krisztián, a szlovákiai Szövetség Párt elnöke, valamint kárpátaljai, erdélyi, felvidéki, horvátországi, délvidéki pedagógusok és a nyugat-európai diaszpóra szervezeteinek képviselői. Jelen volt Páncél Károly, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke is.

A Kufstein konferenciát – amelynek elnevezése a rendezvény első helyszínére utal – kétévente rendezik meg Ausztriában; idén 16. alkalommal az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége és a Közép-Burgenlandi Magyar Kultúregyesület szervezésében szeptember 23. és 25. között bonyolítják le a burgenlandi városban.

Kapcsolódó írásaink