Külföld

A republikánusok előnyét jelzi több hírcsatorna

A CNN amerikai hírtelevízió szerint a 435 képviselőházi helyből eddig 186-ot nyertek meg jobboldali jelöltek, míg a demokrata párti indulók 161 képviselője jutott be eddig az alsóházba

A 435 fős ház minden képviselőjét most választják meg, a többséghez 218 mandátumra van szükség.

A republikánusok előnyét jelzi több hírcsatorna
Donald és Melania Trump szavaz a félidős választásokon Palm Beachben
Fotó: AFP/Eva Marie Uzcategiu

A CNN szerint a republikánusok hat olyan helyen tudtak győzni, ahol eddig demokrata párti képviselő volt, a demokraták egy republikánus képviselő helyét vehetik át a jelenlegi állás szerint.

A Fox News 175 republikánus párti győzelemmel számol jelenleg, míg a demokraták 136 képviselőt juttathatnak a házba, miközben 124 versengés eredménye még kérdéses.

A FiveThirtyEight elemző portál becslései szerint 207 republikánus és 184 demokrata képviselő jutott be magyar idő szerint péntek hajnalig az alsóházba.

A 100 tagú felsőházban 35 szenátori szék sorsa dől el a félidős voksoláson. Eddig 50-50 volt a republikánusok és a demokraták aránya, és a felsőházban elnöklő Kamala Harris alelnök szavazata döntött. A CNN és a FiveThirtyEight a jelen állás szerint 46-46, a Fox News 47-47 szenátori helyet tart biztosítottnak a felsőházban a két pártnak, ahol az egyszerű többséghez 51 mandátum kell.

Kapcsolódó írásaink

USA: Megkezdődött a szavazás

ĀMegkezdődtek a szövetségi képviselőház egészét és a szenátus egyharmadát megújító kongresszusi félidős választások