Külföld

Mélyül a szakadék a demokrata és a republikánus politikai tábor között

Véget értek a félidős választások, amelyek mind a képviselőház, mind a szenátus összetételében jelentősebb változásokat hozhatnak

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a hagyományokat folytatva az amerikai választások eredményeit is szakértők bevonásával elemzi. A konferencia társszervezője az Alapjogokért Központ volt.

Mélyül a szakadék a demokrata és a republikánus politikai tábor között
Szavazók érkeznek, hogy leadják voksukat a Lake Megyei Választási Bizottság székhelyén, az ohiói Painesville-ben
Fotó: AFP/Dustin Franz

Steve Hayward, az UC Berkeley professzora azt mondta, hogy az amerikai egyetemeken nagyon baloldali a szellemiség. Kiemelte: már nem igaz, hogy a Republikánus Párt a gazdagoké.

Eltolódás figyelhető meg iskolázottság szerint is: sok, egyetemet végzett nő már a republikánusokat támogatja – hangsúlyozta. A professzor azt mondta, hogy fontos lázadni a woke-mozgalom ellen.

Közölte, hogy a képviselőház 435 tagját kétévente újraválasztják, ezért itt nagy lehet a fordulat. A szenátorok, akik százan vannak, hat esztendőre kapnak mandátumot. Kétévente a harmadukat választják meg, így itt csupán kisebb cserélődés következhet be – ismertette Steve Hayward.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója úgy vélekedett, hogy az elnöki ciklus felénél a szavazók értékelik majd a demokraták és az államfő, Joe Biden munkáját. Az eredmény tükrözni fogja az amerikai emberek véleményét a vezető politikusaikról.
Megjegyezte, akárhogyan is alakulnak a félidős választások, eseménydús amerikai politika várható, amely az egész világra hatással lesz.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy sokkal több dolog köti össze az Atlanti-óceán két oldalán élőket, mint amennyi elválasztja őket. Isten, haza, család értékeit Európában és Amerikában egyaránt számos ember osztja – jegyezte meg.
Úgy vélekedett, hogy az amerikai félidős választások tulajdonképpen egy népszavazást jelentenek a Biden-adminisztrációról, amely meglátása szerint elhibázta a gazdaságpolitikát, támogatta a woke-mozgalmat, és megnyitotta az Egyesült Államok déli határait.
Magyarországnak az a fontos, hogy igaz és megbízható partnere legyen az Egyesült Államok – mondta Szánthó Miklós, aki republikánus többséget kívánt lehetőleg a kongresszus mindkét házában.

Az esemény panelbeszélgetésén Gladden Pappin, az MCC vendégoktatója arról beszélt, hogy jelenleg nagyon rossz a közbiztonsági helyzet sok amerikai városban. Ezt tetézi az infláció mértéke, valamint a rengeteg dezinformáció – fűzte hozzá.
Steve Hayward arra utalt, hogy a rendőrséget a demokraták gyengítették meg, ezért romlott a közbiztonság.

Simon Hankinson, a The Heritage Foundation tudományos főmunkatársa azt mondta, hogy sok amerikai szorul segítségre, az infláció káros hatását mindenki érzi, miközben többszörösen elítélt bűnözők járnak szabadon az utcán.

A panelbeszélgetés résztvevői nem értettek egyet egyértelműen abban, hogy a félidős választások eredménye megváltoztathatja-e Washington külpolitikáját. Simon Hankinson szerint ha több lenne a republikánus kongresszusi képviselő, akkor erősebbé válna a kapcsolat Magyarországgal. Steve Hayward ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a félidős választások kevésbé befolyásolják a külpolitikát. Gladden Pappin azt kívánta, bár ismernék jobban az amerikaiak az európai helyzetet.

Kapcsolódó írásaink

USA: Megkezdődött a szavazás

ĀMegkezdődtek a szövetségi képviselőház egészét és a szenátus egyharmadát megújító kongresszusi félidős választások