Külföld

USA: Megkezdődött a szavazás

Megkezdődött a szavazás kedden az egyesült államokbeli félidős kongresszusi és helyi választásokon. A szövetségi képviselőház egészét és a szenátus egyharmadát megújító kongresszusi választásokon a szavazók gyakorlatilag a két ház többségi viszonyairól döntenek, értékelve Joe Biden amerikai elnök eddigi hivatali tevékenységét, így az eredmény befolyással lesz jövőbeni politikai mozgásterére.

USA: Megkezdődött a szavazás
Egy szavazó vár sorára New York egyik körzetében
Fotó: DAVID DEE DELGADO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

A képviselőház 435 tagját, valamint a törvényhozás 100 tagú felsőházának, a szenátusnak 35 új tagját választják meg, a helyi választásokon pedig 36 kormányzó személyéről, illetve több helyi jelentőségű kérdésről döntenek.

Elsőként a keleti parti Vermont és Connecticut államokban nyitották meg a szavazóhelyiségeket. A több amerikai időzónára tekintettel a voksolás közép-európai idő szerint szerda reggel hét óráig tart, az első eredményekre a szerda kora reggeli órákban lehet számítani. A Fehér Ház azonban már előzetesen felhívta a figyelmet arra, hogy a végeredményre néhány napot kell majd várni.

Előrejelzések szerint a demokraták elveszíthetik hajszálnyi többségüket a kongresszusban, így a republikánusok az elkövetkezendő két évben blokkolhatják a szintén demokratapárti Joe Biden elnök politikáját. Közvélemény-kutatási eredmények azt mutatják, hogy a képviselőházban a republikánusok kerülhetnek többségbe, míg a szenátusi helyekért kiélezett, fej-fej melletti küzdelem várható. A szenátusi többség a várakozások szerint 3-4 állam eredményén dől majd el, Pennsylvania állam mellett Georgia, Nevada és Arizona számít igazi „csatatérállamnak”.

A november 8-i hivatalos szavazási nap előtt már mintegy 42,67 millión szavaztak személyesen vagy levélben – olvasható az NBC választási oldalán. Az előzetes szavazást az Egyesült Államok választási rendszere széles körben lehetővé teszi, ugyanakkor ennek időtartamát és módját minden szövetségi államban eltérő módon szabályozzák.

Jelenleg a washingtoni kongresszus alsóháza demokrata többségű, vagyis a képviselőház a demokratapárti elnököt, Joe Bident támogatja. A demokraták a szenátust is ellenőrzésük alatt tartották, mert a felsőházban 50 demokrata és 50 republikánus szenátor foglalt helyet, és szavazategyenlőség esetén a demokrata párti alelnök voksa döntött.

Arkansas, Maryland, Missouri, Észak-Dakota és Dél-Dakota államokban a szavazópolgárok emellett a marihuána legalizálásáról is szavaznak.

Kapcsolódó írásaink