Külföld

Hollandia kitiltotta a Schengen-övezetből David Icke brit konteóterjesztőt

A szólás és a gyülekezés szabadsága alapvető jog, de „van korlátja”

A holland kormány két évre kitiltotta a Schengen-övezetből David Icke brit összeesküvéselmélet-terjesztőt, mert attól tart, hogy jelenléte a hétvégi amszterdami tüntetéseken zavargást szít majd.

Hollandia kitiltotta a Schengen-övezetből David Icke brit konteóterjesztőt
Dilan Yesilgöz-Zegerius igazságügy-miniszter
Fotó: ANP MAG/ANP via AFP/Robin van Lonkhuijsen

Dilan Yesilgöz-Zegerius igazságügy-miniszter újságíróknak nyilatkozva pénteken kijelentette: a szólás és a gyülekezés szabadsága alapvető jog, de „van korlátja”.

Icke egyebek között annak az elméletnek a szószólója, hogy magukat politikai vezetőknek álcázva gyíkemberek kerítették hatalmukba a Földet. Kitiltották őt a Twitterről, mert hamis információkat terjesztett a koronavírus-járványról, például azt, hogy a pandémia mögött a zsidók és az 5G-s mobilátjátszó-tornyok állnak.

A holland bevándorlási hatóságok levélben értesítették Icke-ot a kitiltásáról, amelyet ő kitett a honlapjára. Eszerint „konkrét jelek utalnak arra, hogy hollandiai látogatása veszélyes volna a közrendre”.

Icke indokolatlannak és túlzónak nevezte a kitiltását Hollandiából, ezzel együtt a belső határellenőrzés nélküli Schengen-övezetből, amely 26 országból áll.

Icke beszédet mondott volna vasárnap azon a tüntetésen, amelyet az Együtt Hollandiáért nevű, államszervezet-ellenes csoport szervezett. A rendfenntartó erők figyelmeztettek, hogy a demonstrációval együtt lesznek ellentüntetések is, köztük szélsőbaloldali szervezetekéi.

Icke-ot nem először tiltják ki egy országból: 2019-ben ausztrál vízumot kapott egy tervezett előadássorozatára, de még belépése előtt visszavonták ezt.

Ez a második eset Hollandiában, hogy egy személyt igazságügyi megfontolásokból kitiltanak az országból. 2019-ben Steven Anderson amerikai prédikátortól tagadták meg a beutazási engedélyt gyűlöletbeszéd miatt.

Kapcsolódó írásaink