Krónika

Hollandiában megkülönböztetésről számolnak be a bevándorló háttérű állampolgárok

A megkérdezettek több mint fele szerint Hollandia nem befogadó a másfajta gyökerekkel rendelkező lakosokkal szemben

A Hollandiában élő, bevándorló hátterű embereket gyakran éri megkülönböztetés, így kevésbé bíznak a holland politikai rendszerben és intézményekben – írta az NlTimes hírportál kedden, a holland szociális és kulturális tervezési ügynökség (SCP) friss felmérésére hivatkozva.

Hollandiában megkülönböztetésről számolnak be a bevándorló háttérű állampolgárok
Holland város
Fotó: Pixabay

Az SCP mintegy 3000 török, marokkói, suriname-i és karibi-hátterű hollandot vont be a kutatásba. A megkérdezettek több mint fele azt mondta, hogy Hollandia nem befogadó a másfajta gyökerekkel rendelkező lakosokkal szemben. „Egy nagyon tudatos csoportról van szó, akik azt érzik, hogy ők ugyan ennek az országnak az állampolgárai, de megkülönböztetik őket" – mondta sajtónak az SCP egyik munkatársa.

A felmérés azt is megállapította, hogy a második generációs bevándorlók képzettebbek, mint szüleik, és sokkal jobb helyzetben vannak a munkaerőpiacon, ugyanakkor több kirekesztést és diszkriminációt tapasztalnak. A kutatás szerint ez a jelenség az „integrációs paradoxon": a jobb társadalmi-gazdasági helyzetben lévők érzik magukat leggyakrabban kirekesztve.

Az SCP szerint annak érdekében, hogy a holland társadalom befogadóvá váljon, a kormány integrációs politikájának nemcsak a bevándorlók társadalmi-gazdasági helyzetének javítására kell összpontosítania, hanem elválaszthatatlanul össze kell kapcsolódnia a diszkriminációellenes intézkedésekkel. „Csak ilyen politikával biztosíthatjuk, hogy mindenki egyenlő esélyekkel rendelkezzen, és a társadalom részének érezhesse magát" – olvasható az ügynökség ajánlásaiban.

Kapcsolódó írásaink