Külföld

Hollandia bezáratja a területén működő kínai kormányzati irodákat

Az irodákat a kínai rendőrség működtette és illegális célt szolgáltak

A holland külügyminisztérium elrendelte az ország területén működtetett, kínai kormányzati hivatalok, azaz a feltételezések szerint a kínai rendőrség engedély nélkül létrehozott két irodájának azonnali bezárását – közölte a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál szerdán.

Hollandia bezáratja a területén működő kínai kormányzati irodákat
Wopke Hoekstra más uniós országokkal is egyeztet az irodákkal kapcsolatban
Fotó: BART MAAT / ANP MAG / ANP via AFP

A Fucsien és Csöcsiang kínai tartomány által Rotterdamban és Amszterdamban működtetett irodákat hivatalosan az országban letelepedett vagy vendégmunkásként oda érkező kínaiak támogatására, adminisztratív feladatok, például vezetői engedélyek megújításával kapcsolatos ügyintézések lebonyolítására hozták létre.

A beszámoló szerint az irodákat azonban a kínai rendőrség működteti, és „illegális célt szolgálnak”.

A 2018-ban létrehozott hivatalokat a „másként gondolkodók” nyomon követésére használhatják, illetve arra, hogy nyomást gyakoroljanak a pekingi rendszerrel szemben kritikus kínai állampolgárokra – írták.

A hírportál közölte: Wopke Hoekstra holland külügyminiszter bekérette Kína Hágába akkreditált nagykövetét, akivel közölte: a holland kormány tudta nélkül létrehozott kínai irodáknak azonnal be kell zárniuk. Ilyen irodák működtetése „elfogadhatatlan” – mondta. Olyan kérdésekkel, mint a vezetői engedélyek, a konzulátusoknak kell foglalkozniuk –, majd tájékoztatta, noha az irodák konzuli segítséget is nyújtottak, erre nem kértek engedélyt.

„Konzuli feladatokat ellátó irodák működtetésére engedélyt kell kérni a fogadó országtól. Ez nem történt meg, ami már önmagában is elég ok az azonnali bezárásuk elrendeléséhez”  idézte a holland külügyminisztert a hírportál.

Wopke Hoekstra kijelentette továbbá, hogy még részletesebben megvizsgálja az irodák működését, és más uniós országokkal is egyeztet, ahol vélhetően hasonló hivatalok találhatók.

A két hollandiai székhelyű „tengerentúli rendőrőrsöt” először a madridi székhelyű Safeguard Defenders nevű civil egyesület azonosította szeptemberi jelentésében.

Az egyik irodát egy volt kínai rendőrtiszt, a másikat a kínai fegyveres erők egyik leszerelt tagja vezette – írták.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom