Külföld

Nem túl rózsás az almaszüret Kárpátalján

Rossz hangulatban vannak a kárpátaljai almatermelők. A fő problémát az aszály és a nagy meleg okozta.

Nem túl rózsás az almaszüret Kárpátalján
Sokfelé megégett a gyümölcs (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

Az idei szezon időjárási viszonyai sokat rontottak a kárpátaljai alma minőségén – mondta vasárnap a Kárpátalja Ma portálnak Tetjana Popovics. Mint a FaynoFruit vezető agronómusa kifejtette, a nyári kánikulában megégtek, a hosszas esőzések után pedig repedések jelentkeztek a terméseken.

Ez a szezon különösen nehéz volt, mert nagyon kevés eső esett. Áprilistól augusztusig mindössze húsz millimétert regisztráltunk – fogalmazott. A föld kiszáradt, megrepedezett, az alma pedig egyszerűen megsült a forró napon – hangsúlyozta az agronómus. Majd hozzátette, az elmúlt hét évben nem emlékszik ekkora mértékű szárazságra.

A portál utal arra is, a szeptemberi nagy mennyiségű csapadék csak tovább rontott a helyzeten, ugyanis az aktív szedés időszakában a nagy sár miatt egyszerűen nem lehetett a gépekkel bemenni a fák közé.

Kapcsolódó írásaink

Jó szezonban bíznak a termelők

ĀElkerülték a tavaszi fagyok a barackosokat, a hazai és az európai termelők is jó szezonban bizakodnak – írta a Magyar Nemzet a Magyar Zöldség–Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elemzése alapján