Gazdaság

Jó szezonban bíznak a termelők

Elkerülték a tavaszi fagyok a barackosokat, a hazai és az európai termelők is jó szezonban bizakodnak – írta a Magyar Nemzet a Magyar Zöldség–Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elemzése alapján.

A szervezet európai körképe szerint idén a spanyol ültetvények szenvedtek komoly és a görögök mérsékeltebb károkat, míg a többi termelő átlagos vagy kevésbé jelentős termésveszteséggel vészelte át ezt az időszakot. Szakértői becslések szerint a 2021-es 393 ezer tonna után ebben az évben 515 ezer tonna körüli mennyiséget takaríthatnak be az uniós kajszitermesztők. Ez csaknem harmincszázalékos emelkedés a tavalyi rekordalacsony szinthez képest, az elmúlt öt év átlagát azonban még így is nyolc százalékkal alulmúlja.

Mint kiderült: a legkedvezőbb kilátások jelenleg Olaszországban vannak, náluk tizenegy százalékos termésnövekedést jósolnak, az idén várt 263 ezer tonnás termés a teljes uniós mennyiség felét teheti ki. Úgy fogalmaztak: a hazai termelők az előző évekhez képest jó termést remélnek, a FruitVeB szerint egyelőre úgy tűnik, hogy elegendő mennyiségű magyar barack kerül idén a piacra, csak a nagyon korai fajták esetében lesz terméskiesés.

Kapcsolódó írásaink

Fejleszteni kell az agráriumot

ĀCsaknem száz előadóval idén immár hetedik alkalommal rendezik meg május 11–12-én Budapesten a Precíziós Gazdálkodás és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítást