Külföld

Nincs kegyelem Afganisztánban: Oktatásért tüntető nőket zavarták szét tálibok

Oktatásért tüntető nők mintegy száz fős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok. A megmozdulást egy pénteki terrortámadás váltotta ki az afgán főváros nyugati, zömében a hazara kisebbség által lakott, Dast-e-Barcsi nevű negyedében.

Nincs kegyelem Afganisztánban: Oktatásért tüntető nőket zavarták szét tálibok
Tüntető nők Kabulban (Képünk illusztráció.)
Fotó: Bilal Guler / Anadolu Agency v

Jogunk van az oktatáshoz, a népirtás bűncselekmény – felkiáltással vonult utcára száz nő vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában. A megmozdulás a heráti egyetem épületétől a tartományi kormányzó hivatala felé tartott, ám az embereket szétkergették a tálibok fegyveresei, akik beszámolók szerint ütlegelték a nőket és lövéseket adtak le a levegőbe.

Nem voltunk felfegyverkezve, csak jelszavakat skandáltunk – mondta az eset kapcsán Vahída Szaghri, a demonstrálók egyike az AFP francia hírügynökségnek. Hozzátette, hogy a legtöbb nő teljes testet elfedő fekete burkát viselt. Egy másik csoportot megakadályoztak abban, hogy az utcákra vonuljon, ezért az emberek a campuson tartották meg tüntetésüket, ahol az AFP videófelvételei szerint a tálibok próbálták megzavarni őket.

A tiltakozók közül sokan az afganisztáni hazara síita kisebbséghez tartoznak. A megmozdulást egy pénteki terrortámadás váltotta ki az afgán főváros nyugati, zömében a átaluk lakott, Dast-e-Barcsi nevű negyedében. Egy öngyilkos merénylő robbantott egy ottani oktatási intézményben. Legalább harmincöt ember meghalt és nyolcvankettő sebesült meg. Az áldozatok döntő többsége nő volt.

Az évtizedek óta üldöztött hazarák csaknem ötödét alkotják a 38,1 milliós Afganisztán lakosságának. A tálibok már 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk idején is túlkapásokat követtek el ellenük, s most ismét efféle magatartást tanúsítanak.

A hatalomba való visszatérésük óta a vallási fanatikusok szigorúan korlátozzák a nők jogait, ismét rájuk kényszerítve az iszlám előírásait, így zárva ki őket a közéletből és az oktatásból. Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF szerint hárommillió lányt fosztanak meg jelenleg a középiskolába járás jogától.

Kapcsolódó írásaink