Külföld

ENSZ: Szégyenletes a lánygyerekek oktatását korlátozó tálib rendelkezés

Az ENSZ vasárnap felszólította Afganisztán tálib vezetését, nyissa újra a 7 és 12 év közötti lányok számára az iskolákat, szégyenletesnek nevezve az immár egy éve tartó oktatási tilalmat.

ENSZ: Szégyenletes a lánygyerekek oktatását korlátozó tálib rendelkezés
Az afgán kislányokat súlyos hátrányos megkülönböztetés éri a tálib uralom alatt
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Markus Potzel, az ENSZ afganisztáni segítségnyújtási missziója (UNAMA) helyettes vezetője az évfordulót tragikusnak nevezte, hozzátéve, hogy az iskolabezárásokat – amelyet a világon példa nélkülinek nevezett – el lehetett volna kerülni. Kiemelte: a kabuli döntésnek súlyos következményei lesznek lánygyerekek generációjára és egész Afganisztán jövőjére nézve.

Az ENSZ rámutatott arra, hogy az oktatás megvonása növeli a nők kiszolgáltatottságát, és a tavaly augusztusi tálib hatalomátvétel óta elkövetett emberi jogi visszaélések számát.

Hatalomra jutásuk után a tálibok ígéretet tettek, hogy nem térnek vissza 1996 és 2001 közötti uralmuk szigorú szabályaihoz, de azóta számos korlátozást vezettek be. Megnyirbálták egyebek között a nők jogait is, akik számára az oktatást csak a hatodik osztályig engedélyezik.

Núrullah Munir, a tálib kormányzat oktatási minisztere a múlt héten kulturális okokkal magyarázta az iskolabezárásokat, s azt állította, hogy az afgánok, különösen a vidéki térségekben élők ellenzik lányaik iskolába küldését.

Zabihullah Mudzsháid, a tálib kormány szóvivője korábban vallási okokkal indokolta a lányok oktatását korlátozó rendelkezést. Mindazonáltal korábban a tálibok azt ígérték, a jelenleg érvényben lévő tiltás csupán átmeneti. Az ENSZ becslései szerint az utóbbi egy évben több mint egymillió lánygyerek nem jutott oktatáshoz az országban.

Kapcsolódó írásaink