Külföld

Robbanás történt egy kabuli mecsetnél, többen meghaltak

Robbanás után pedig lövéseket is hallottak a főváros diplomatanegyedéből

Robbanást jelentettek pénteken egy Kabul diplomatanegyedében található mecset környékéről, a rendőrség szerint heten életüket vesztették, és több mint 40 ember megsebesült.

Robbanás történt egy kabuli mecsetnél, többen meghaltak
Afganisztán, Kabul
Fotó: AFP

Abdul Nafi Takor belügyi szóvivő szerint a robbanás a város központjában található mecset melletti főútnál történt.

Halil Zadrán, a kabuli rendőrség szóvivője azt mondta, a robbanás nem sokkal a pénteki ima után történt, amikor a hívők el akarták hagyni a mecsetet, és az áldozatok mind civilek voltak. A szóvivő később megerősítette, hogy a merényletben heten vesztették életüket, köztük gyerekek, és 41 ember sebesült meg.

Helyszíni beszámolók szerint a környéken sűrű fekete füst terjengett, nem sokkal a robbanás után pedig lövéseket is hallottak a főváros diplomatanegyedéből.

Egyelőre nem világos, mely csoport állhatott a merénylet hátterében.

Az utóbbi hónapokban Afganisztán több tartományát – ideértve a fővárosi régiót – is halálos áldozatokkal járó terrortámadások érték, a célpontok között mecsetek is voltak. Elkövetőként számos esetben a tálibokkal rivalizáló Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett.

Raffaella Iodice, az Európai Unió afganisztáni küldöttségének helyettes vezetője Twitter-üzenetében „megdöbbentőnek” nevezte a kabuli robbantást, és hozzáfűzte, hogy értesültek annak áldozatairól is. Egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak.

A mecsetben két éve, nem sokkal a tálib hatalomátvétel előtt már történt robbantás, amelyben ketten meghaltak.

Kapcsolódó írásaink