Külföld

Hamarosan hazánkba költözik az amerikai publicista, Rod Dreher

Budapestről dolgozik a konzervatív hálózat létrejöttén

„Beleszerettem Magyarországba 2021 nyarán, felfedeztem, hogy valóban egy nagyszerű ország” – mondta az amerikai író, publicista Rod Dreher, aki úgy döntött, Magyarországra költözik – írta a Mandiner.

Hamarosan hazánkba költözik az amerikai publicista, Rod Dreher
Rod Dreher magyarországi könyvbemutatóján, az MCC rendezvényén
Fotó: MH/Purger Tamás

Rod Dreher interjút adott a Kossuth Rádiónak Floridában, a Nemzeti Konzervativizmus konferenciáján. Az amerikai író, publicista a beszélgetésben azt is elárulta, hogy rövidesen, még októberben Budapestre költözik.

„A Danube Institute-nál dolgozom majd, próbálok majd segíteni az európai, sőt Amerikát is érintő konzervatív hálózat kiépítésében, hogy az azonos módon gondolkodó értelmiségiek között legyen együttműködés, konferenciák olyan dolgokról, amik fontosak számunkra” – ismertette jövőbeli elképzeléseit.

„Emellett pedig beleszerettem Magyarországba 2021 nyarán, felfedeztem, hogy valóban egy nagyszerű ország” – fűzte hozzá.

A konferenciával kapcsolatban azt szögezte le, hogy a konzervatívoknak hálózatot kell építeniük a globalizmus ellen. Szerinte az Egyesült Államokban a totalitarizmus egy mosolygós, puha verziója van kialakulóban.

A woke-ideológia alapja egyfelől az, hogy a gyöngéket meg kell védenünk, mert áldozatok. Ezt keresztényként mi is elfogadjuk, de a woke egészen más szintre emelte ezt a dolgot, és már szentként kezeli az áldozatokat. Azzal igazolja az olyan klasszikus liberális értékek, mint a vallásszabadság és szólásszabadság kiiktatását, hogy azt az áldozatok iránti érzékenységet követeli meg. Arra hivatkozik, hogy az áldozatoknak biztonságban kell érezniük magukat, ezért a biztonságra hivatkozva pusztítják el a szabadságot” – mutatott rá Dreher.

A riporter Joe Biden legutóbbi, kampánybeszédnek is beillő felszólalásáról is kérdezte. Ezzel kapcsolatban a konzervatív szerző elmondta, hogy „az valami felháborító dolog volt. Ha nézte a színpadi hátteret, tisztára, mint valami náci gyűlés. Dermesztő beszéd volt, és dermesztő látni, hogy egy amerikai elnök ilyeneket mond, amelyben azt állítja, hogy az amerikai emberek fele veszélyt jelent a demokráciára” – idézte fel.

Szerinte Biden arra készíti elő a választóit és az amerikai szervezeti rendszert, hogy hogyan üldözzék azokat, akik Donald Trumpot támogatják – tette hozzá. 

Dreher arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyarul is megjelent, Hazugság nélkül élni című könyvében a totalitarizmus amerikai megjelenési formáiról írt, és amikor látta az elnök beszédét, hallgatta a szavait, arra gondolt, hogy tulajdonképpen az történik, amit leírt”.

Rod Dreher Magyarország kapcsán az alábbiakat mondta a Kossuth Rádióban: „Egy ország, amelyről tényleg becsmérlően, rágalmazva beszélnek az amerikai és nyugati médiában, ezért óriási örömömre szolgál majd az is, hogy minél több amerikai konzervatívval ismertethessem meg Magyarországot, valamint, hogy Magyarországot az amerikai konzervatív párbeszéd középpontjába helyezzem. És most, hogy ott fogok élni, onnan írok majd, és dolgozom azon, hogy egy konzervatív hálózat jöjjön létre.”

Kapcsolódó írásaink