Külföld

Elhunyt a Szabadkai Egyházmegye szeretett püspöke

Elhunyt Slavko Večerin szabadkai megyéspüspök. Az egyházi vezető augusztus 2-án kapott agyvérzést.

Elhunyt a Szabadkai Egyházmegye szeretett püspöke
Az egyházi vezető mögött negyven esztendős pályafutás állt
Fotó: A Szabadkai Egyházmegye Facebo

Életének 65. évében péntek éjjel elhunyt Slavko Večerin, a Szabadkai Egyházmegye általános tiszteletnek örvendő püspöke – tudatta szombaton a szervezet. Večerin augusztus 2-án kapott agyvérzést. Az egyházmegye legutóbbi, augusztus 23-i jelentése szerint az elmúlt időszakban súlyosbodott a 65 éves pap állapota, aki végül pénteken este hunyt el a nagykikindai Misericordia idősek otthonában.

Slavko Večerint negyven esztendeje szentelték föl s két éve nevezték ki püspöknek. Slavko Večerin 1957. június 6-án született, Szabadkán. Általános iskolai és gimnáziumi tanulmányai után, a Szabadkai Egyházmegye növendékeként belépett a Zágrábi Érseki Szemináriumba, és ott 1976. és 1983. között, a Katolikus Teológiai Fakultáson végezte filozófiai és teológiai tanulmányait.

Első két szolgálati évét a zombori Szentháromság plébánián töltötte, káplánként, majd 1985-ban a bácsi Szent Pál plébánia kormányzójává nevezték ki. 1991-ben helyezték át Szabadkára, ahol a Paulinum Kisszeminárium lelkésze, valamint a Püspöki Hatóság levéltárosa volt. 2020. szeptember 8-án nevezték ki szabadkai megyéspüspöknek, és ugyanabban az évben november 14-én szentelték püspökké amikor át is vette a Szabadkai Egyházmegye kormányzását.

Kapcsolódó írásaink