Külföld

Adófizetők pénzéből finanszírozná a nők utazását az abortuszhoz Biden kormánya

Tovább folytatódik az abortuszvita az Egyesült Államokban, a legújabb tervek szerint az adófizetők pénzét használnák fel arra, hogy finanszírozzák a nők utazását az abortuszt elvégző klinikákra.

Adófizetők pénzéből finanszírozná a nők utazását az abortuszhoz Biden kormánya
Sokan panaszkodnak, hogy az állam határain túlra kell utazniuk a terhességmegszakításért
Fotó: MH

Az Egyesült Államokban még júniusban döntött úgy a Legfelsőbb Bíróság, hogy eltörli egy évtizedekkel korábban meghozott precedensét, amely országos szintű joggá minősítette az abortuszt. Már a döntés előtt is voltak olyan amerikai államok, ahol rendkívül szigorú szabályok vonatkoztak az abortuszra – ilyen például az úgynevezett szívverés törvény, ami szerint a gyermeket már nem lehet elvetetni, miután van szívhangja, ez pedig körülbelül a hatodik héttől van.

A bírósági döntés következtében több államban is teljesen megtiltották a művi terhességmegszakítást, ami miatt számos panasz érkezett az abortuszpárti, balliberális csoportoktól és aktivistáktól. Az érintett államokban élő nőknek ugyanis ezután olyan államba kell elutazniuk, ha abortuszt akarnak elvégeztetni magukon, ahol ez még nem tiltott, az utazás pedig komoly pénzekbe kerülhet.

A helyzet megoldására most azt találta ki a Joe Biden vezette kormány, hogy az adófizetők pénzéből fedeznék a nők utazását a beavatkozásra. A demokrata párti elnök augusztus elején írt alá egy rendeletet, amiben arra utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy nézzen utána, hogyan tudnák felhasználni az adófizetők dollárjait az államon kívüli terhességmegszakítás finanszírozására.

Ezzel egy időben demokrata képviselők egy új szövetségi támogatási programot mutattak be a Képviselőházban, ami szintén azokat a nőket támogatná, akik kénytelenek másik államba utazni az abortusz elvégeztetéséhez.

A terv a 2023 és 2027 közötti pénzügyi ciklusra vonatkozik, és évente 300 millió dollár állna rendelkezésre az olyan kiválasztott szervezeteknek, mint például az abortuszt eddig is minden gond nélkül elvégző Planned Parenthood. Nekik az lenne a dolguk, hogy átvállalják a költségek egy részét, így például a nők utazását, szállását és étkezését.

Korábban már voltak olyan nagy cégek, amelyek bejelentették, hogy szívesen támogatják a terhes nőket a gyermekük elvetetésében. Többek között a gender és LMBTQ ideológiát egyre jobban támogató Disney és a Facebook anyavállalata, a Meta Platforms Inc is bejelentette a legfelsőbb bírósági döntés után, hogy készek fedezni a dolgozóik költségeit, ha távolra kell utazniuk az abortuszért.

Kapcsolódó írásaink