Külföld

Indokolatlannak tartja Trump a házkutatást

A volt elnök szerint politikai ellenfeleinek erős érdeke fűződik a támadáshoz

Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai otthonában, a Mar-a-Lago birtokon hétfő délután bejelentés nélkül megjelentek az FBI nyomozói, akik átkutatták az ingatlant. A politikus szerint indokolatlan volt a házkutatás, ugyanakkor nem ellenzi a házkutatási parancs nyilvánosságra hozását.

Indokolatlannak tartja Trump a házkutatást
Trump szerint ellenfelei állhatnak a megkérdőjelezhető házkutatás mögött
Fotó: SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NOR

A megosztó esettel kapcsolatban csütörtökön megszólalt Merrick Garland igazságügyi miniszter is, aki azt mondta, személyesen ő volt az, aki engedélyt adott Donald Trump házának az átkutatására. Hozzátette, a hivatal jelenleg is azon dolgozik, hogy nyilvánosságra hozzák a házkutatásra vonatkozó dokumentumokat, köztük a házkutatási végzést és a kapcsolódó jegyzőkönyvet.

Object box

A hírekre az egykori republikánus elnök is reagált, Truth Social nevű közösségi oldalán azt írta, nem fogja ellenezni a dokumentumok kiadását, sőt. „Egy lépéssel továbbmegyek: ösztönzöm az említett dokumentumok azonnali kiadását még akkor is, ha azokat radikális baloldali demokraták és lehetséges jövőbeli politikai ellenfelek készítették, akiknek erős érdekük fűződik ahhoz, hogy támadjanak engem, ahogyan azt az elmúlt hat évben is tették.”

Amint arra a Fox News amerikai hírcsatorna is rámutat, Trump már korábban is azt mondta a rajtaütésről, az egy törekvés lehet annak megakadályozására, hogy újra hivatalba lépjen. Az Egyesült Államokban 2024-ben lesz elnökválasztás, idén novemberben pedig félidős választások, amelyek hatalmas jelentőséggel bírnak. A jelenlegi helyzet szerint akár meg is nyerhetik a félidős választást a republikánusok, ami nem is csoda, tekintve Joe Biden elnök hibákkal teli kormányzását.

Donald Trump még nem jelentette be hivatalosan, hogy indul a következő elnökválasztáson. Ugyanakkor a New York Magazine-nak júliusban adott interjúban arról beszélt, magában már meghozta a döntést, miszerint indul a választáson. Elmondása szerint valójában már csak az a kérdés, hogy a novemberi, félidős választások előtt vagy után jelenti ezt be hivatalosan.

Kapcsolódó írásaink