Külföld

Egyre biztosabb, hogy újra indul az elnökségért Donald Trump

Bár hivatalosan még nem jelentette be az elnökségért való indulást Donald Trump, egy interjúban arról beszélt, hogy magában már meghozta a döntést. A kérdés csak az, hogy a novemberi félidős választások előtt vagy után teszi hivatalossá.

Egyre biztosabb, hogy újra indul az elnökségért Donald Trump
Ismét az Egyesült Államok élére kerülhet Donald Trump
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

A New York Magazine újságírójával beszélt Donald Trump korábbi amerikai elnök, akinek elmondta, hogy „több szeretetet kap híveitől, mint korábban, és ezért magában már meghozta a döntést”, miszerint elindul a 2024-es elnökválasztáson. Ez ugyanakkor még nem a hivatalos bejelentés volt, az még várat magára. Trump azonban kitért arra is, hogy itt valójában már csak egy kérdés van, az pedig az, hogy a novemberi félidős választások előtt vagy utána jelenti-e be hivatalosan, hogy indul az elnöki pozícióért. A New York Magazine újságírójának arról is beszélt Trump, hogy szerinte ha elindul a választáson, akkor meg fogja nyerni azt.

Donald Trump nemrég a Breitbart News amerikai portálnak is nyilatkozott az elnökválasztásról. Elmondása szerint nem biztos benne, hogy Joe Biden jelenlegi amerikai elnök újra indulni fog a posztért. Bár Biden korábban azt mondta, ez meg fog történni, a felmérésekben nem szerepel fényesen – még a demokrata szavazók többsége is inkább más jelöltet akar látni a pártból. A Politico és a Morning Consult felmérése pedig azt mutatta, hogy a szavazók csupán 14 százaléka véli azt, hogy Biden biztosan újra fog indulni az elnökségért.

Az amerikai helyzet egyébként nem túl rózsás jelenleg, főleg a gazdaság helyzete, a magas infláció, valamint az emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárak miatt egyre elégedetlenebb a társadalom. A problémákért pedig sokan Bident hibáztatják, így könnyen elképzelhető, hogy a következő választáson megfordul a politikai széljárás, és újra republikánus elnök kerülhet az ország élére.

Kapcsolódó írásaink