Külföld

Trump domináns helyzetben van

Mikor jelenti be Donald Trump, hogy elindul a következő elnökválasztáson? – ez a kérdés foglalkoztatja az amerikai médiát és politikát. Egymást érik az elemzések, de a volt elnök fejébe most sem könnyű belelátni.

Trump domináns helyzetben van
Donald Trump már döntött az indulásáról
Fotó: AFP/Stephen Zenner

Egy július közepén tett nyilatkozatában Donald Trump volt amerikai elnök ugyan nem jelentette be hivatalosan, hogy újraindul 2024-ben, de egyértelműen erre utalt. A New York Magazine-nak arról beszélt, már meghozta a döntést az indulásról, a kérdés igazából csak az, hogy ezt az őszi félidős kongresszusi választások előtt vagy után jelentse be.

November 8-án a teljes képviselőházról – 435 mandátumról –, a százfős szenátus 35 mandátumáról döntenek, továbbá 39 állami és helyi kormányzói választást, valamint számos más helyi érdekű voksolást tartanak.

Hayes Brown, az MSNBC publicistája szerint Trump 2024-es indulása kapcsán már csak a bejelentés időzítése kérdéses. Emlékeztetett, az utóbbi időben az volt az általános vélekedés, hogy a félidős választások után kerít rá sort. A Republikánus Párt jelentős sikerekre készül, a szenátusi többséget is van esélyük visszaszerezni, főleg úgy, hogy a választást Joe Biden demokrata elnök tevékenységéről és a gazdaság állapotáról szóló népszavazásként kezelik. Brown szerint őrültség lenne egy ennyire „megosztó” bejelentést a választás előttre időzíteni.

Trump azonban szeret meglepetést okozni. A szerző felidézte, hogy múlt héten a Washington Post egy neve elhallgatását kérő bennfentesre hivatkozva már arról írt, hetven százalék az esélye annak, hogy Trump szeptemberben tesz bejelentést.

Brown szerint a republikánus stratégák tartanak attól, hogy Trump átrajzolja a terveiket, a demokraták viszont még örülnek is, hogy „kedvenc ellenségükre” koncentrálhatnak – hasonlóan látja a Politico amerikai kiadása is, amely szerint a demokraták már most arra készülnek, hogyan kovácsolhatnak minél nagyobb politikai tőkét Trump indulásából.

Ismét jelentős tömeg gyűlt össze Donald Trump nagygyűlésén Arizonában
Sajtóértesülések szerint korai bejelentésre készül Donald Trump
Fotó: AFP/Robyn Beck

A volt elnököt azonban Brown szerint ez valószínűleg nem érdekli, a New York Magazine-nak például úgy fogalmazott, az embereknek tudniuk kell, hogy elindul, mert azt akarják, hogy így tegyen.

A CNN szerint Trumpot és belső körét elsősorban az érdekli, mikor kell megtennie a bejelentést ahhoz, hogy a lehető legnagyobb hatást érje el, és akár el is vegye a kedvét a potenciális republikánus kihívóinak, hogy elinduljanak a párt előválasztásán. Trump egyik támogatója, Lindsey Graham szenátor szerint minél előbb indul el hivatalosan a volt elnök a választáson, annál jobb.

A Washington Post felidézte, Joe Biden többször is magabiztosan úgy nyilatkozott, hogy neki van a legtöbb esélye újra legyőzni Trumpot, valójában azonban a demokraták közt egyre többen látják borúsan a hivatalban lévő elnök esélyeit. Népszerűségi indexe a mélyponton van, és egy friss felmérés szerint a demokrata szavazók 64 százaléka más elnökjelöltet szeretne 2024-re.

Ebben annak is szerepe lehet, hogy a 2024-es választásokkor már 82 éves politikus egészségügyi alkalmasságát már sokan napi szinten kérdőjelezik meg a sajtóban: Biden rendszeresen zavartan viselkedik, nyilatkozatai miatt magyarázkodnia kell a stábjának.

Shea Bradley-Farrell
Shea Bradley-Farrell a budapesti CPAC konferencián
Fotó: Alapjogokért Központ

Shea Bradley-Farrell, az amerikai Counterpoint Institute for Policy, Research and Education (CIPRE) elnöke lapunknak rámutatott, Trump azért sem jelentette be eddig hivatalosan az indulását, mert azzal más helyzetet teremtene maga számára is, a különböző kampányfinanszírozási szabályozások és törvények hatálya alá kerülne. Mint mondta, Trump „domináns helyzetben van”, noha vannak potenciális republikánus kihívói – igaz, hivatalosan még egyikük se jelentette be, hogy megméretné magát. „A félidős kongresszusi választások eredménye valószínűleg segíteni fog meghatározni a jövőbeli kampánydöntéseket” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink