Külföld

Már a demokraták többsége is ellenzi, hogy Biden újra elnök legyen

Több felmérés is azt mutatja az Egyesült Államokban, hogy rohamosan csökken Joe Biden elnök támogatottsága. Már saját pártjának hívei is inkább más jelöltet akarnak a következő elnökválasztáson.

Már a demokraták többsége is ellenzi, hogy Biden újra elnök legyen
Elégedetlenek az amerikaiak Joe Biden kormányzásával
Fotó: AFP/Jim Watson

Nem túl rózsás a helyzet az Egyesült Államokban, ahol a gazdasági helyzet, a súlyos infláció, valamint nem utolsósorban a woke (érzékenyítő) ideológia és a bűnözési ráták hatására az emberek egyre elégedetlenebbek Joe Biden amerikai elnökkel. A New York Times és a Siena College felméréséből most kiderült, hogy a demokrata szavazók 64 százaléka azt akarja, hogy a következő választáson más legyen az elnökjelölt.

A felmérés eredménye azért is megdöbbentő, mert Joe Biden még nincs két éve, hogy vezeti az országot. A szavazók azonban problémásnak találják a korát, az eddigi teljesítményét, ráadásul új arcot látnának legszívesebben az ország élén. Mindezen felül a regisztrált szavazók 77 százaléka szerint az Egyesült Államok rossz irányba halad, a borús nemzeti kilátások pedig csak még inkább csökkentik Biden támogatottságát.

Mindeközben egyes liberálisok saját berkeiken belül keresik a hibát, mutat rá a The Blaze amerikai portál. Példának a Palmer Report nevű híroldalt hozzák fel, amely az MSNBC és a CNN csatornát hibáztatta Twitter-bejegyzésekben. A liberális Palmer Report szerint a két szolgáltató ragaszkodik ahhoz, hogy ők csak beszámolnak a nehéz igazságokról Bidennel és a Demokrata Párttal kapcsolatban, de ez inkább a demokraták szétverése, a nézők pedig elkapcsolnak, mert elegük van ebből. A bejegyzés szerint itt az ideje, hogy az MSNBC és a CNN tájékoztassa a szavazókat arról, hogyan tudnak beállni a demokraták mögé a közelgő félidős választásokon, mert most erre van szükség.

Az amerikai félidős választások novemberben lesznek, így mindkét politikai oldal próbál minél nagyobb támogatást szerezni magának. A demokraták azonban gondban lehetnek Joe Biden miatt, hiszen az amerikaiak sok rossz fejleményért az elnököt hibáztatják. Ez derül ki a Senate Opportunity Fund felméréséből is, miszerint az emberek 58 százaléka magát Bident hibáztatja a rekordmagas infláció miatt.

Emellett 50 százalék nem kedveli az elnököt, 56 százalék pedig ellenzi a politikáját.

Ráadásul az emberek 70 százaléka úgy látja, hogy a Biden-adminisztráció és a demokraták jobban érdekeltek a saját progresszív agendájuk előmozdításában, mint az amerikai emberek mindennapi problémáinak megoldásában – amilyenek például az emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárak.

Szintén a Senate Opportunity Fund felméréséből derült ki az is, hogy az emberek leginkább az infláció, a gazdaság, a munkahelyek és a bűnözés miatt aggódnak. A konzervatívok körében a legtöbben az infláció miatt nyugtalankodnak, második helyen van a gazdaság és a munkahelyek, a harmadikon pedig a bevándorlás. A liberálisok körében is az inflációt tartották a leginkább aggasztó ügynek az emberek, de itt a második helyre a társadalmi igazságosság, a harmadik helyre pedig az egészségügyi ellátás került. A felmérés szerint az amerikaiak inkább rövid távú célokat várnak a kormánytól, mint például az infláció és a határhelyzet kezelése.

Kapcsolódó írásaink