Külföld

Államosítanák a nagy kibocsátású gazdaságokat Hollandiában

A klímacélok elérése érdekében vennék el a gazdáktól a telepeiket Hollandiában, az elvett területeken pedig a tervek szerint migránsközpontokat hoznának létre.

Államosítanák a nagy kibocsátású gazdaságokat Hollandiában
A gazdák elleni intézkedések súlyos hatással lesznek a mezőgazdaságra és az élelmiszer-ellátásra
Fotó: AFP / ANP MAG / Vincent Jannin

A holland gazdák hetek óta tartó tüntetéseiről beszélt a Breitbart News Daily podcast műsorában Eva Vlaardingerbroek politikai kommentátor és műsorvezető, ahol elmondta, hogy a holland kormány valójában a klímaagenda jegyében akarja korlátozni a gazdákat.

Vlaardingerbroek szerint ennek keretében a vezetés azt mondja, hogy a nitrogén- és ammóniakibocsátás túl magas, azokat vissza kell fogni, ezt pedig a farmereknek kell megtenniük. Felhívta azonban arra a visszásságra is a figyelmet, hogy a döntéshozók nem a rengeteg kibocsátásért felelős légitársaságokat akarják korlátozni.

A műsorvezető szerint a holland kormány el akarja venni a földeket a gazdáktól a klímaterv jegyében, a tervek szerint pedig az ország élőállat-állományának 30 százalékát akarják levágni, hogy visszafogják a nitrogénszennyezést.

Mindeközben azonban vannak sokkal súlyosabb gondok is Hollandiában, amivel a kormány nem foglalkozik kellő módon – ilyen például a bevándorlás. A nyitott határok értelmében rengeteg migráns áramlik az országba, akiket már nem tudnak hová elhelyezni.

Ezzel kapcsolatban Eva Vlaardingerbroek azt mondta, vannak olyan állami dokumentumok, amik arra irányulnak, hogy a gazdáktól eltulajdonított földeken migránsközpontokat állítanának fel.

Vlaardingerbroek arra figyelmeztetett, hogy ilyen módon próbál az állam uralmat szerezni az állampolgárai felett. „Mindig te vagy az – egyszerű civil, egyszerű állampolgár – akinek fel kell adnia a jogait”, fogalmazott, hozzátéve, hogy nagyszerű módja az emberek kontrollálásának az, hogy kontrollálod az élelmiszer-ellátásukat, márpedig jelen esetben ez történik.

A műsorvezető szerint így az állam teljes uralmat tud szerezni az emberek felett, ha ő diktálja, hogy az állampolgárok mikor, mit és mit nem ehetnek.

Hollandiában immáron több hete tartanak a sokszor radikális irányt vevő tüntetések a gazdák részéről. A demonstrációk során a gazdák elfoglalták az autópályákat, blokád alá vettek szupermarketeket, összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel, akik egy traktorra rá is lőttek, a tüntetők pedig elmentek az illetékes miniszter utcájába, ahová folyékony trágyát öntöttek.

A termelők azért tiltakoznak, mert a holland kormány 2030-ra a felére csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását, ennek eléréséhez pedig zónákra osztanák Hollandiát. A legnagyobb kibocsátású zónákban a gazdáknak el kellene adniuk gazdaságaikat az államnak.

Kapcsolódó írásaink

Zéró kibocsátás

ĀA Budapest Airport 2021-ben tovább csökkentette a közvetlen szén-dioxid-kibocsátását, amely így már a tíz évvel ezelőtti szint felére csökkent, míg az egy utasra jutó kibocsátás a 2011-es szintnek mindössze az egyharmada