Külföld

„Az ukrajnai konfliktus valójában már világháború"

Aleksandar Vucic szerb államfő arról beszélt a helyi médiának, hogy az ukrajnai konfliktus már nemcsak egy regionális konfliktus. 

„Az ukrajnai konfliktus valójában már világháború"
A szerb államfő felvázolta a háború egyik lehetséges fogatókönyvét
Fotó: AFP

Az egész nyugati világ harcban áll Oroszországgal – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök a helyi médiának nyilatkozva. Az államfő szerint a az ukrajnai konfliktus valójában már világháború, mivel a nyugat a kijevi „megbízottajain” keresztül keresztül harcol Oroszország ellen. Vucic úgy fogalmazott: el kell felejteni minden olyan beszédet, hogy ez a konfliktus egy regionális, vagy helyi háború lenne.

Elmondta, ami leginkább aggasztja, az a most folyamatban lévő globális háború, ami szerinte csak rosszabb lesz. Hozzátette azt is, hogy az ukrajnai konfliktus a Balkánon is érezteti hatását, és megismételte, hogy Szerbia mindent megtesz a béke megőrzése érdekében a térségben.

De beszélt arról is, hogy szerinte, hogyan fog folytatódni a konfliktus. „Tudom, hogy mi vár ránk. Amint Vlagyimir Putyin elvégezte a munkáját Szeverszkben, Bakhmutban és Szoledarban, miután elérte a Szlavjanszk-Kramatorszk-Avdeevka vonalat, egy javaslattal fog előállni. És ha a Nyugat nem fogadja el – márpedig nem fogja –, akkor elszabadul a pokol" – jósolta. 

A szerb elnök emlékeztetett arra is, hogy országa szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Kínával, hozzátéve, hogy Belgrádnak most nem könnyű ilyen politikát folytatni. Ahogy korábban lapunk is megírta, Alexandar Vulin szerb belügyminiszter július elején arról beszélt, hogy Szerbia nem lesz a NATO sakk bábuja, és azt mondta, hogy a Nyugatnak bocsánatot kellene kérnie Belgrádtól az 1999-es bombázások miatt. 

Szerbia egyébként nemcsak az Oroszországgal szembeni EU-szankciókhoz nem csatlakozik. Belgrád ugyanis úgy döntött, hogy nem csatlakozik a Brüsszel által még júniusban bevezetett Irán elleni szankciókhoz sem. Szerbia külkereskedelme Iránnal 2021-ben 50,8 millió dollárt tett ki, ami 115,2 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. Irán egyébként a földgázkészletek tekintetében a második helyen áll a világon, és a kőolajkészletek tekintetében a négy legjelentősebb ország között van. 

A szerb fiatalok elfordulnak a Nyugattól

Szerbiában a fiatalok nincsenek jó véleménnyel a Nyugatról. A Szerbiai Ifjúsági Tanács által elvégzett friss közvélemény kutatás szerint a szerb fiatalok között csökkent a nyugat általános támogatottsága, míg a tavalyi felmérés 52 százalékához képest most 57 százalék támogatja a Keletet, addig csak 43 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Nyugat-párti.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kérdésre válaszolva a fiatalok több mint a fele (55 százalék) azt mondta, hogy Szerbiának nem kellene elítélnie Oroszországot, és szankciókat sem kellene bevezetnie Oroszországgal szemben. A fiataloknak mindössze 19 százaléka mondta azt, hogy Szerbiának csatlakoznia kellene az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz, ha a nem csatlakozás túl súlyos következményekkel járna. További 18% szerint Szerbiának hivatalosan el kellene ítélnie Oroszországot, de nem kellene szankciókat bevezetnie ellene. Továbbá a fiatalok 43 százaléka szerint Szerbiának fenn kell tartania az egyensúlyt a Kelet és Nyugat között. Az Ifjúsági Tanács felmérése is alátámasztja azt a trendet miszerint a szerb társadalom egésze egyre kritikusabb a nyugattal szemben, korábban lapunk is beszámolt róla, hogy a szerbek többsége már az európai uniós tagságot is elutasítja. 

Kapcsolódó írásaink