Külföld

Menekül a felelősség elől a NATO

Háborús bűnök

A NATO szerint nem lehet felelősségre vonni, amiért az 1999-es légi hadjárat során legalább 15 tonna rendkívül rákkeltő és mérgező könnyített uránt tartalmazó bombát dobott Szerbia területére.

A NATO álláspontja, hogy teljes jogi immunitást élvez egy 2005-ös megállapodás alapján. Srdan Alekszics és Angelo Fiore Tartaglia szerint a megállapodás nem rendelkezik erről. A két ügyvéd 2021-ben nyújtott be keresetet a szerb legfelsőbb bíróságon a NATO ellen, amiért szerintük az háborús bűncselekményt követett el a könnyített urán használatával.

Szerbiában a rákos megbetegedések aránya a legmagasabbak közt van Európában. A gyermekek körében észlelt rákos megbetegedések száma két és félszer magasabb a kontinens más országaihoz viszonyítva, és magas az autoimmun betegségek, a meddőség, és a mentális zavarok száma is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom