Külföld

Belgrád a nyugati nyomás ellenére sem csatlakozik a szankciókhoz

Nemzeti szuverenitás

Szerbia nem fog változtatni az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatos politikáján, és nem csatlakozik a nyugat által bevezetett büntetőintézkedésekhez – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb államfő.

Elmondta azt is, hogy hatalmas nyomás nehezedik az országra, hogy megváltoztassa álláspontját, de ezt nem teszik meg, mert Szerbia szuverén és független állam, és tisztában van azzal, hogy a szank­ciók mennyire feleslegesek és igazságtalanok. Vucic hozzátette, hogy Szerbiának nincs szüksége a Nyugat köszönetére sem. Arról is beszélt, hogy reméli, Belgrádnak sikerül megállapodnia Moszkvával egy kedvező árban a gázt, valamint a kőolajat illetően.

A szerb elnök vasárnap este a szerb Prva tévécsatornán kétszínűséggel vádolta meg az Európai Uniót. Kifejtette, miközben az unió támogatja Ukrajna területi épségét, addig Szerbia területi egységét megsértve támogatja Koszovó függetlenségének elismerését. A modern politikában már nincsenek elvek, és kettős mércével vádolta a Nyugatot amiatt, ahogy az ukrajnai, valamint a koszovói konfliktust kezeli.

„A gyomrom felfordul, amikor a területi integritás elveiről és tiszteletben tartásáról hallok. Ők (a nyugati országok) azt kérik tőlünk, hogy tartsuk tiszteletben valakinek a területi integritását, és mi van a miénkkel?” – fogalmazott Vucic. Hozzátette, Szerbia nem fogja feladni a területeit, „ez csak akkor fog megtörténni, ha pisztolyt fognak a gyermekeink homlokához”.

Kapcsolódó írásaink