Külföld

Ukrán fenyegetés Orbán Viktornak

Orbán Viktor miniszterelnök is felkerült a Mirotvorec nevű ukrán szélsőjobboldali weboldalnak az Ukrajna ellenségeit felsoroló listájára. A szélsőségesek azt vetik a kormányfő szemére, hogy nem engedélyezi az Ukrajnának szállított fegyverek áthaladását az országon, valamint ellenzi az orosz olajembargót.

Ukrán fenyegetés Orbán Viktornak
Simon Wiesenthalhoz hasonlítja magát a Mirotvorec mögött állópolitikus, Anton Herascsenko
Fotó: AFP/Metin Aktas

A médiában halállistaként is emlegetett oldalra a magyar politikusok közül felkerült már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos és több kárpátaljai politikus is, valamint számos, kárpátaljai hivatalban dolgozó magyar.

A Mirotvorec honlapot 2014-ben alapították, hivatalosan civil szervezetként, ugyanakkor egyértelmű állami hátszéllel, azzal a céllal, hogy az ukrán állam vélt és valós ellenségeit listázza, azokról a nyilvánosság és a hatóságok felé is információkat szolgáltasson – idézte fel lapunknak Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója. Mint mondta, a honlapot Anton Herascsenko volt belügyminiszter-helyettes mutatta be a nagyközönségnek. Kifejtette, a honlapon már százezres nagyságrendben találhatóak főleg ukrán és orosz állampolgárságú személyek, ismert politikusoktól kezdve az ukrajnai harcokban résztvevő katonákon és az oroszokkal együttműködő hivatalnokokon át olyan hétköznapi emberekig, akik a közösségi médiában valamilyen ukránellenesként értékelt megnyilvánulást tettek. A

honlapon gyakran nemcsak nyilvános, de személyes adatokat is közölnek, az ukrán hatóságok pedig minden felszólításra, amely az oldal jogellenes tevékenységének leállítására vonatkozott, saját tehetetlenségüket hangsúlyozták, mondván, az külföldi szerveren van regisztrálva – magyarázta Kosztur. Herascsenko egyenesen a hírhedt nácivadász, Simon Wiesenthal munkájához hasonlította a tevékenységüket egy 2018-as interjúban – mutatott rá a kutató.

Kapcsolódó írásaink