Külföld

Ukrán nagykövet: Magyarország is szövetséges és segít a védelemben

Ljubov Nepop Ukrajna budapesti nagykövete és Vargha Tamás államtitkár pénteken közösen indították útjára azt a tízezer vérvételhez szükséges speciális zsákot, amelyek akár harmincezer sebesült ellátására is elegek lehetnek.

Ukrán nagykövet: Magyarország is szövetséges és segít a védelemben
Ljubov Nepop Ukrajna budapesti nagykövete
Fotó: Mandinner

Az eseményen az ukrán nagykövet a következőket mondta: Nagyon szépen köszönöm azt a segítséget, amelyeket most és hasonlóképpen korábban is kaptunk, és amelyeket remélem, továbbra is fogunk.

Ez nagyon fontos, tényleg azt szeretnénk mondani, hogy minden segítség, minden pillanatban, amelyeket kapunk, ez az ember életét menti meg - emelte ki Ljubov Nepop, majd hozzátette: És ezért bármit, amit Magyarország tehet, ezt nagyon szívesen fogadom. Nemcsak az ukrán menekültek számára, de azok számára, akik ott, Ukrajnában maradnak.

"Örülök annak, hogy Magyarország is szövetségese és segít ebben a védelemben, úgyhogy még egyszer szeretnénk megköszönni ezt az adományt is."

Objektum doboz

Az adomány kapcsán pedig a Szijjártó Péter  pénteken az alábbiakat írta Facebookon: Borzalmas és szívszorító mindaz, amin az embereknek keresztül kell menniük Ukrajnában, immáron tizenhat napja. Mi ahol csak tudunk segítünk, hiszen több mint 200 ezer menekültet fogadtunk a határainkon, amivel párhuzamosan jelenleg is zajlik Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segélyakciója.

Látva mindazt ami Ukrajnában történik, nem kérdés, hogy ilyenkor a legfontosabb nem lehet más, mint az emberi élet védelme - emelte ki a miniszter. Az Országos Vérellátó Szolgálattal ezért szombaton soron kívül tesz eleget az ukránok segítségkérésének és tízezer vérvételhez szükséges zsákot küld az országba.

A jelentések szerint a háború rendkívüli mértékben megnövelte a véradási hajlandóságot az országban, de a levett vér tárolásához és hasznosításához speciális vérzsákokra van szükség, amiből jelenleg komoly hiány van.

A kormány döntése értelmében ezért most segélyszállítmányt küldünk a magyar kapacitásokból, amely adomány órákon belül a határon lesz, hogy az illetékesek továbbvigyék oda, ahol arra a legnagyobb szükség van. A tízezer vérvételi zsák, akár harmincezer sebesült ellátására is elég lehet, most mégis inkább azt kívánnánk, bárcsak egyet se kéne használni.

Kapcsolódó írásaink

Folyamatosak a béketárgyalások

ĀMiközben az orosz hadsereg tovább nyomul előre, és több fontos várost ostromol, Vlagyimir Putyin elmondta, történtek előrelépések az egyeztetéseken

Oroszország továbbra is támadja Ukrajnát

ĀA polgári lakosság elleni erőszakkal vádoltak ukrán „nacionalistákat” az oroszok - Az ukrán légierő szerint orosz gépek fehérorosz területre mértek csapást, Minszk cáfol - Stoltenberg: A NATO felelőssége a „nyílt háború” elkerülése Oroszországgal