Külföld

Oroszország katonai célpontnak tekinti a fegyverszállítmányokat

Szijjártó Péter már korábban rámutatott erre, amikor közölte: „Nem tesszük célponttá Magyarországot és a magyar embereket!”

Oroszország katonai célpontnak tekinti a fegyverszállítmányokat
Fehérorosz katonák,
Fotó: AFP

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes közölte, hogy legitim katonai célpontnak tekintik azokat a fegyverszállítmányokat, amelyeket az Egyesült Államok és szövetségesei küldenek Ukrajnába. Rjabkov szerint ezt az amerikai fél számára is világossá tették.

Korábban Orbán Viktor és Szijjártó Péter éppen ezzel indokolta, hogy Magyarország miért nem engedi át a területén NATO és az EU országaiból érkező fegyverszállítmányokat.

A Sky News tudósítása szerint Rjabkov arról is beszélt, hogy a nyugati szankciók kivetése „példátlan kísérlet arra, hogy komoly csapást mérjenek az orosz gazdaság különböző ágazataira”, de Oroszország kimérten fog cselekedni, hogy ne ártson saját magának. A miniszterhelyettes szerint Oroszország nem szándékozik kitiltani nyugati médiumokat és vállalkozásokat, mert nem akarja eszkalálni a helyzetet.

Megszólalt az orosz invázióhoz való csatlakozásról
Fehéroroszország

Nyolcvan civilnek, köztük törököknek menedéket nyújtó mecsetet bombázott az orosz légierő az ostrom alatt álló délkelet-ukrajnai Mariupolban, ahol több ezer civil rekedt - közölte szombaton az ukrán külügyminisztérium.

Ukrajna péntek este közölte, attól tartanak, hogy Fehéroroszország órákon belül csatlakozik Oroszország inváziójához. 

Mint közölték, az orosz repülőgépek szándékosan egy fehérorosz falut vettek célba az ukrán légtérből, azért, hogy ürügyet adjanak arra, hogy a fehéroroszok is belépjenek a háborúba.

Viktor Gulevics, a fehérorosz fegyveres erők vezérkari főnöke azonban azt mondta, az ország nem tervez csatlakozni az orosz invázióhoz. Azonban öt zászlóalj taktikai csoportot a határhoz küldenek, de csak azért, hogy leváltsák az ott állomásozó erőket – írja a Sky News.

„Ki szeretném hangsúlyozni, hogy a csapatok áthelyezése semmilyen módon nem kapcsolódik semmiféle előkészülethez, különösen nem az Ukrajna területén folyó harcokban való részvételhez„ – mondta.

Civileknek otthont adó mecsetet bombáztak Mariupolban

A közlemény esetleges áldozatokról nem számolt be.

Ukrajna ankarai nagykövetsége korábban arról adott hírt, hogy a Mariupolban rekedt civilek között 86 török állampolgár, köztük 34 gyermek is van.

Az Orvosok határok nélkül (MSF) nevű nem kormányzati szervezet szerint a stratégiai fontosságú város pusztító ostrom alatt áll. A pincékben meghúzódó lakosok víz, gáz, áram és kommunikáció nélkül maradtak. A városban élelem után kutató kétségbeesett embereket lehet látni - közölte az MSF.

A szemben álló felek újabb kísérletet tesznek egy evakuálási folyosó létrehozására, hogy a civilek elhagyhassák a várost a mintegy 200 km-re északnyugatra fekvő Zaporizzsja irányába - közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

Az ukránok szerint az orosz hadsereg elzárja az evakuációs útvonalat, megakadályozva a kimenekítést.

Sok ukrán városban légiriadó volt szombat reggel

Számos ukrán városban megszólaltak a légvédelmi szirénák szombaton kora reggel, arra figyelmeztetve a lakosságot, hogy vonuljon biztonságos helyre az esetleges orosz támadás elől - jelentette a helyi média.

A beszámolók szerint légiriadó volt Kijevben, a nyugati Lvivben (Lemberg), Odesszában, Harkivban és Szumiban is.

Műholdfelvételek alapján az amerikai hírszerzés már előző nap arról számolt be, hogy a Kijev környékére vezényelt orosz erőket átcsoportosították, és szétszóródott a térségben veszteglő, 64 kilométer hosszú katonai konvoj, ami egy készülő támadásra utalhat.

Szumi körzeti irányításának egyik vezetője, Dmitro Sivickij a Telegram közösségi oldalon azt jelezte, hogy a városból szombaton civilek kimenekítését tervezik, több humanitárius folyosón. Az evakuálások az előző napokban felemás sikerrel zajlottak, az orosz és az ukrán fél egymást vádolta azzal, hogy egyes folyosókon akadályozzák a szabad mozgást.

Több mint egy tucatnyi humanitárius folyosót terveznek szombaton a civilek kimenekítésére a harcok sújtotta ukrajnai városokból - derült ki Kijevből származó információk szerint.

Kárpátalján is megszólaltak a szirénák szombat reggel

Közel két órán át – 4.40-től 6.30-ig – tartott a riadó. Nem történt támadás a megyében – írja a Kárpátalja.ma.

Az oldal azt írta, légiriadó esetén áramtalanítani kell a házat/lakást, el kell zárni a gázt, mindenki vegyen magához vizet, élelmet, gyógyszereket, illetve az iratait, és menjenek a legközelebbi óvóhelyre, lehetőség szerint segítsen másokat is annak elérésében.

Több mint egy tucatnyi humanitárius folyosót terveznek a civilek kimenekítésére

A délkelet-ukrajnai Zaporizzsjából ismét elindult egy konvoj segélyszállítmányokkal és autóbuszokkal az ostromlott Mariupol kikötővárosba - közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

Ez már az ötödik kísérlet az Azovi-tengeren fekvő város elérésére. Eddig a megbeszélt humanitárius folyosók kialakítása nem valósult meg, a kudarcért mindkét fél a másikat hibáztatja. Az oroszbarát szakadárok közölték, hogy péntek reggel óta 217 civilt hoztak biztonságos területre Mariupolból.

Verescsuk arról is beszámolt, hogy több, az ukrán fővárostól, Kijevtől északnyugatra fekvő helyen, köztük Hosztomel, Makariv és Borodjanka településeknél is léteznek folyosók a menekülők számára.

Emellett az ország északkeleti részén, többek között Szumi városából is történtek újabb evakuálási kísérletek.

Kapcsolódó írásaink

Folyamatosak a béketárgyalások

ĀMiközben az orosz hadsereg tovább nyomul előre, és több fontos várost ostromol, Vlagyimir Putyin elmondta, történtek előrelépések az egyeztetéseken

Oroszország továbbra is támadja Ukrajnát

ĀA polgári lakosság elleni erőszakkal vádoltak ukrán „nacionalistákat” az oroszok - Az ukrán légierő szerint orosz gépek fehérorosz területre mértek csapást, Minszk cáfol - Stoltenberg: A NATO felelőssége a „nyílt háború” elkerülése Oroszországgal