Külföld

Folyamatosak a béketárgyalások

Miközben az orosz hadsereg tovább nyomul előre, és több fontos várost ostromol, Vlagyimir Putyin elmondta, történtek előrelépések az egyeztetéseken

Tovább folytatódhat a civilek evakuálása az ostromlott ukrán városokból, ugyanakkor az ukrán és az orosz fél is egymást vádolja a művelet akadályozásával. Az orosz elnök szerint vannak előrelépések a béketárgyalásokon, részleteket viszont még nem árult el.

Folyamatosak a béketárgyalások
Putyin szerint a béketárgyalások során biztató eredményeket értek el
Fotó: AFP/Mikhail Klimentyev

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön ismét azzal vádolta az orosz erőket, hogy megsértik a humanitárius folyosók működését biztosító tűzszünetet Mariupolnál és Volnovahánál. Hozzátette, hogy más ukrán városokból viszont az elmúlt két napban körülbelül százezer lakost ki tudtak menekíteni.

Az orosz védelmi minisztérium tegnap bejelentette, hogy pénteken Kijevből, Csernyihivből, Harkivból, Mariupolból és Szumiból humanitárius folyosót nyit a civilek evakuálására. Hozzá­tették, hogy ezentúl meg fogja nyitni a humanitárius folyosókat Oroszország felé. Moszkva mindemellett folyamatos összeköttetést javasolt a helyi lakosok és külföldi állampolgárok kimenekítéséhez szükséges információcseréhez. I

gor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor visszautasította Zelenszkij vádjait. „Semmilyen feladatot sem hajtott végre földi célpontok ellen az orosz légierő Mariupol közelében” – jelentette ki. Hozzátette, a korábbi hírek, amelyek a mariupoli 3. számú kórház elleni szerdai állítólagos „légi csapásról” szólnak, valójában megrendezett provokációk. A tábornok háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg a városban körülzárt „nacionalistákat”, akiknek „provokációi” szerinte az ostromgyűrű szorosabbra húzásával szaporodni fognak.

Ami a harci cselekményeket illeti, Konasenkov beszámolt róla, hogy az orosz csapatok bevették a donyecki járásközpontot, Volnovahát. A tábornok szerint a szakadár hadsereg még három települést az ellenőrzése alá vont, és szorosabbra zárta Mariupol körül az ostromgyűrűt. Azt mondta, az orosz haderő nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel üzemképtelenné tette a lucki és az ivano-frankivszki katonai repülőteret.

Műholdfelvételek szerint az oroszok átcsoportosítják erőiket Kijev környékén. Eközben péntek reggel három légi csapás sújtotta Dnyiprót, a város amellett, hogy Ukrajna ipari központja, az utóbbi években az ukrán nacionalisták egyik jelképévé vált.

Az orosz elnök jóváhagyta, hogy külföldi önkénteseket szállítsanak a Donyec-medencébe. Az orosz biztonsági tanács pénteki ülésén Putyin rámutatott, hogy Ukrajna és nyugati támogatói nyíltan toboroznak zsoldosokat, semmibe véve a nemzetközi jog minden normáját. A tanácskozáson Putyin támogatásáról biztosította Szergej Sojgu védelmi miniszter azon javaslatát is, hogy adják át a donyecki és luhanszki erőknek az orosz hadsereg által zsákmányolt nyugati gyártmányú fegyvereket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint bizonyos pozitív elmozdulások történtek az orosz–ukrán tárgyalásokon – ezt azután jelentette ki, hogy Moszkvában fogadta a fehérorosz elnököt, Aljakszandr Lukasenkát. Az elnök nem árult el részleteket, ugyanakkor megjegyezte, hogy a felek között gyakorlatilag napi rendszerességgel folynak tárgyalások.

Röviden

Magyarország tízezer vérvételi zsákot küld Ukrajnába – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán. A háború rendkívüli mértékben megnövelte a véradási hajlandóságot Ukrajnában, de a levett vér tárolásához speciális vérzsákokra van szükség, amiből jelenleg komoly hiány van.
 

Rumen Radev bolgár elnök felajánlotta, hogy országa kész helyszínt biztosítani egy csúcstalálkozóra Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz államfőnek. „Úgy látjuk, hogy mindkét oldalon kezdik felismerni, a háború nem megoldás” – fogalmazott újságírók előtt Radev a bolgár–román határon tett látogatása alkalmával.
 

Az Egyesült Államok továbbra is diplomáciai megoldást sürget Ukrajnában, ugyanakkor szilárdan elkötelezett a NATO kollektív védelme mellett, és bármely tagállam elleni támadást a szövetség egésze elleni támadásként értelmezne – erősítette meg Kamala Harris amerikai alelnök pénteken Bukarestben, miután találkozott Klaus Iohannis román államfővel.
 

A NATO-nak biztosítania kell, hogy a konfliktus ne terjedjen el Ukrajnán túlra, a szövetség keleti szárnyán ezért az utóbbi hetekben megduplázta a katonai jelenlétet – mondta Jens Stoltenberg  NATO-főtitkár a lengyel parlamentben pénteken online közvetített beszédében. Korábban a főtitkár Törökországban kijelentette, a NATO felelőssége, hogy a konfliktus ne fajuljon a szövetség és Oroszország közötti nyílt háborúvá.
 

A regionális együttműködés különféle formái Közép-Európa biztonságát erősítik, emiatt a térség országainak hangja egyre jobban hallható a NATO-ban és az EU-ban – hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök pénteken a lengyel parlamentben.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink

Oroszország továbbra is támadja Ukrajnát

ĀA polgári lakosság elleni erőszakkal vádoltak ukrán „nacionalistákat” az oroszok - Az ukrán légierő szerint orosz gépek fehérorosz területre mértek csapást, Minszk cáfol - Stoltenberg: A NATO felelőssége a „nyílt háború” elkerülése Oroszországgal