Külföld

Álságos Tusk Putyin-kritikája

A baloldal és Márki-Zay új barátját, Donald Tuskot több mint tíz éve bírálják Lengyelországban, amiért miniszterelnökként „Moszkva emberének” tartották.

Álságos Tusk Putyin-kritikája
A baloldal és Márki-Zay új barátját, Donald Tuskot több mint tíz éve bírálják Lengyelországban, amiért miniszterelnökként „Moszkva emberének” tartották
Fotó: MH

Az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk lesz a baloldal március 15-i rendezvényének díszvendége, erről Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt beszélt csütörtökön az InfoRádióban. A két politikusban közös, hogy az elmúlt hetekben többek közt azt az álhírt terjesztették, hogy a magyar kormány akadályozza az Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt elrendelt uniós szankciókat. A lengyel liberális ellenzéki Polgári Platform (PO) elnöke a napokban több jobboldali vezetőt is támadott a Twitteren, és azt írta, „a Nyugatnak deputyinizációra van szüksége”.

A lengyel médiában azonban az elmúlt években számtalanszor emlékeztették Tuskot arra, hogy mostani karakán kijelentéseivel szemben miniszterelnökként máshogy viszonyult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

A lengyel liberális ellenzéki Polgári Platform (PO) elnöke a napokban több jobboldali vezetőt is támadott a Twitteren, és azt írta, „a Nyugatnak deputyinizációra van szüksége”
A lengyel liberális ellenzéki Polgári Platform (PO) elnöke a napokban több jobboldali vezetőt is támadott a Twitteren, és azt írta, „a Nyugatnak deputyinizációra van szüksége”
Fotó: MH

Két éve, a szmolenszki légikatasztrófa tizedik évfordulóján egy lengyel kormánypárti politikus egyenesen úgy fogalmazott: „Farizeus, ma maradj csendben”. Mint ismeretes, 2010. április 10-én az oroszországi Szmolenszk katonai repülőterének közelében 96 utassal a fedélzetén lezuhant a lengyel légierő utasszállítója, amellyel az ország politikai és katonai vezetésének több tagja a katyni vérengzés hetvenedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésre utazott. A tragédiát egyik utas sem élte túl, életét vesztette Lech Kaczynski akkori lengyel elnök és felesége, Maria Kaczynska, állami, kormányzati és katonai vezetők.

A tizedik évfordulón Tusk a szmolenszkkel kapcsolatos „polgárháború” befejezésére és a közösség újjáépítésére biztatott. Beata Mazurek, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője cinikusnak nevezte Tusk bejegyzését.

A PiS már 2015-ben is álságossággal vádolta Tuskot, Beata Gosiewska EP-képviselő a wPolityce portál akkori cikke szerint képviselőtársainak küldött levélben mutatta be azokat a fotókat, amelyeken – mint írta – Tusk mosolyogva üdvözli Putyint, amikor a légikatasztrófa napján az orosz és a lengyel kormány képviselői Szmolenszkbe utaztak.

A PiS szerint Tusk előnytelen szerződést kötött az orosz állami gázvállalattal
A PiS szerint Tusk előnytelen szerződést kötött az orosz állami gázvállalattal
Fotó: MH

A PiS egyébként azzal is vádolta Tuskot, hogy akadályozta a Szmolenszkkel kapcsolatos nyomozást. Gosiewska a portálnak azt nyilatkozta, Tusk viselkedése helytelen volt, és nem kért bocsánatot, vagy szolgált volna magyarázattal.

A Jog és Igazságosság tavaly is emlékeztette Tuskot arra, hogy amikor miniszterelnök volt, az orosz kormánypárti sajtó úgy írt róla: „a mi emberünk Varsóban”. A kormánypárt videókat és fotókat tett közzé a politikus miniszterelnöksége idejéből, baráti sétákról, ebédekről az orosz elnökkel.

A PiS szerint Tusk előnytelen szerződést kötött az orosz állami gázvállalattal, a Gazprommal és el akarta adni az oroszoknak a LOTOS lengyel olajvállalatot, továbbá gyanúsnak nevezték a lengyel titkosszolgálatok és az FSZB együttműködéséről szóló megállapodást.

Kapcsolódó írásaink