Külföld

Manfred Weber: Nem Magyarország blokkolta Oroszország kizárását a SWIFT-rendszerből

Németország az utolsó uniós partner, amely nem ért egyet Oroszország SWIFT-rendszerből való kizárásával, ismerte el az Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetője. 

Manfred Weber: Nem Magyarország blokkolta Oroszország kizárását a SWIFT-rendszerből
Manfred Weber: Nem Magyarország blokkolta Oroszország kizárását a SWIFT-rendszerből
Fotó: AFP/Armin Weigel

Manfred Weber ezzel igazolta a hivatalos magyar álláspontot és hiteltelenítette a baloldali narratívát, közölte a Mandiner.

A német kormány az utolsó uniós partner, amely még nem ért egyet Putyin és Oroszország SWIFT-rendszerből történő kizárásával” – írja Twitter-bejegyzésében Manfred Weber. A német politikus ezzel igazolta: a baloldali ellenzék által épített narratívával ellentétben nem Magyarország gátolta az erős (sokak által legerősebbként számon tartott) szankció elfogadását Oroszországgal szemben. 

Objektum doboz

Mint ismeretes: az orosz-ukrán háború csütörtök kora reggeli kirobbanását követően számos ország jelentett be szankciókat Vlagyimir Putyinnal, az orosz politikai és gazdasági elittel, valamint Oroszországgal kapcsolatosan. Sokáig ezek között valószínűsítették azt is, hogy a nemzetközi pénzügyekben rendkívüli jelentőségű SWIFT-rendszerből kizárják majd Oroszországot, ami a várakozások szerint komoly csapást jelenthetne Moszkvának. 

A szankciókról döntő rendkívüli uniós csúcson azonban ez a lépés kimaradt az állam- és kormányfők által támogatott, majd hivatalosan a külügyminiszterek által elfogadott csomagból. 

A döntést követően közölte Donald Tusk, a lengyel ellenzék vezetője, az Európai Néppárt első embere megvádolta Magyarországot (valamint Németországot és Olaszországot) hogy megvétózták a határozott döntéseket. A hírt többször cáfolta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

Kapcsolódó írásaink