Külföld

Felforgatja a világot az ukrajnai háború

Lassan két hete tart Oroszország és Ukrajna háborúja, s az már most is látszik, hogy a konfliktus az egész világot megrengeti majd. „Bár az első napok félelmei, miszerint a harcok akár egy világháborúvá is terebélyesedhetnek, eloszlani látszanak, a háború és az amiatt kivetett szankciók gazdasági következményeit még sokáig érezni fogja a világgazdaság” - írja legfrissebb elemzésében a XXI. Század Intézet.

Felforgatja a világot az ukrajnai háború
Felforgatja a világot az orosz-ukrán háború
Fotó: AFP/Mikhail Voskresenskiy

Az elemzés annak próbál utána járni, hogyan hathat az orosz–ukrán háború a világrend átalakulására a közeljövőben.

Nemzetközi viszonylatban az ukrajnai háború egyik fő kérdése az, hogy az események világháborúhoz, hidegháborús állapotokhoz vagy Oroszország teljes elszigetelődéséhez vezetnek majd - mutat rá Kosztur András, a XXI. Század Intézet elemzője, aki kiemeli: a nyugati világban egyre egyértelműbbé válik az álláspont, hogy nem akarnak fegyveres konfliktusba bonyolódni Oroszországgal.

A háború kapcsán Ukrajna és a nyugati világ elsődleges várakozása az, hogy Oroszország összeomlik a szankciók súlya alatt, a hirtelen megnövekedett társadalmi elégedetlenség pedig valamilyen rezsimváltást eredményez majd, vagy legalábbis tárgyalásra kényszerítené a jelenlegi vezetést. Azonban több olyan tényező is van, amely ennek a forgatókönyvnek a megvalósulását akadályozhatja - mutat rá az elemzés, amelyet teljes terjedelmében itt olvashat.

Kapcsolódó írásaink