Külföld

Légiriadót rendeltek el Kijevben és környékén

Noha több ukrajnai város esetében volt szó arról, hogy a szembenálló felek evakuációs célzattal humanitárius folyosót tartanak nyitva annak érdekében, hogy minél több civilt ki lehessen menteni a tűzvonalból, a tűzszünetek csak részlegesen léptek életbe.

Légiriadót rendeltek el Kijevben és környékén
A mariopuli gyermekórházból távoznak gyerekek
Fotó: EyePress via AFP

Egymást vádolják a tűzszünet megsértésével

Oroszország javarészt nem tartotta be a civilek humanitárius folyosókon történő evakuálásáról született megállapodásokat - jelentette ki szerdán este Vadim Deniszenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója, aki tudatta, hogy a kelet-ukrajnai Szumiból és a dél-ukrajnai Enerhodarból több polgári lakost evakuáltak biztonságos folyosókon, de Kijev megye több térségében és Harkivban meghiúsult az evakuálás.

A Reuters szerint mindkét fél a másikat vádolja a tűzszünet megsértésével.

Az ukrán hadsereg szerint az orosz erők az észak-ukrajnai Csernyihivben tanyákra és lakóépületek közé telepítenek katonai eszközöket. Délen civil ruhás orosz katonák nyomulnak előre a félmillió lakosú Mikolajiv felé. A fekete-tengeri kikötővárosban hajógyár működik.

Sérült idős nőt mentenek Irpinyből ukrán civilek és katonák
Sérült idős nőt mentenek Irpinyből ukrán civilek és katonák
Fotó: AFP/Sergei SUPINSKY

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerdán felszólított minden, Ukrajnában harcban álló felet, hogy biztosítsanak biztonságos folyosókat, és folytassanak késedelem nélkül tárgyalásokat a tűzszünetről a segélyek eljuttatása érdekében.
Varsói sajtótájékoztatóján Antonio Vitorino, az IOM főigazgatója kijelentette: a humanitárius folyosók lehetővé tennék, hogy a menekültek elhagyják az ostromlott településeket, és a segélyszervezetek alkalmazottai beutazhassanak Ukrajnába az ott maradók megsegítésére.

Mariupolban találat ért egy gyermekkórházat

Ukrajna egy mariupoli gyermekkórház elleni bombatámadással vádolta meg szerdán a térséget ostromló orosz erőket. A támadás idején elvileg fegyverszünet volt érvényben annak érdekében, hogy a városban rekedt több százezer lakos egy részét evakuálják.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy videót tett fel a Twitterre, amelyen állítása szerint több, porig lerombolt kórterem látható. A videóhoz mellékelt szöveg szerint egy vagy több lövedék vagy bomba csapódott be a klinika udvarába.

„Orosz csapatok támadtak egy szülészetre. Emberek, gyermekek vannak a romok alatt” - írta Zelenszkij.

„Az orosz megszálló erők több bombát dobtak le a gyermekkórházra. A pusztítás hatalmas” - áll a mariupoli városi tanács interneten közzétett közleményében Az értesülést független forrásból nem sikerült megerősíteni - tette hozzá a Reuters hírügynökség.

Objektum doboz

A kelet-ukrajnai Donyeck megye állami közigazgatási vezetője, Pavlo Kirilenko azt közölte, hogy tizenheten - közöttük egy vajúdó nő - sebesültek meg a kórház elleni légicsapásban.

Az ukrán kormány szerint 1170 polgári személy halt meg Mariupolban az ostrom kezdete óta. 

„Egyetlen ukrajnai egészségügyi intézmény sem lehet soha célpont” - jelentette ki szerdán New Yorkban Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

Az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban és most is „az egészségügyi létesítmények, kórházak egészségügyi dolgozók, mentők elleni támadások azonnali beszüntetését” követelik - mondta napi sajtótájékoztatóján a szóvivő.

Dujarric közölte, hogy az ENSZ humanitárius szervezetei szerdán konzultációt folytattak az orosz külügy- és védelmi minisztériumban az ukrajnai humanitárius folyosókról.

Előzőleg Dmitro Kuleba külügyminiszter mondta, hogy Oroszország megsértette a tűzszünetet a dél-ukrajnai kikötővárosban.

„Oroszország továbbra is túszként tart fogva több mint 400 ezer embert Mariupolban, akadályozza a humanitárius segély eljuttatását és az evakuálást. A válogatás nélküli tüzérségi támadás folytatódik” - írta Kuleba a Twitteren. „Közel 3000 csecsemő nem kap orvosi ellátását és élelmet” - tette hozzá.
Az ukrán kormány szerint 1170 polgári személy halt meg Mariupolban az ostrom kezdete óta. Oroszország február 24-én indított támadást Ukrajnában.

Ez  egy másik videó a mariupoli pusztításról, ahol már több mint egy hete nincs víz-, gáz- és áramellátás, a helyi hatóságok szerint a városnak csak háromnapi élelme van.

Objektum doboz

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy Ukrajna az öt ukrán város lakossága számára szerdán megnyitott 10 humanitárius folyosó közül csak hármat hagyott jóvá. A tárca szerint Mariupolban a „nacionalisták” és a városvezetés hibájából a humanitárius helyzet „katasztrofálissá” vált.

Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője „hazugságnak” nevezte az ukrán hatóságok állítását, miszerint a humanitárius folyosókon át Oroszországba senki sem akar távozni. A tábornok szerint Ukrajna 1917 településéről 2 589 910 ember kérte evakuálását az orosz féltől.

Mariupoli menekültek a Donbaszban
Mariupoli menekültek a Donbaszban
Fotó: Sputnik via AFP

Az orosz hadsereg ukrán közreműködés nélkül szerdán több mint 5400 embert, köztük több mint 1100 gyereket evakuált Ukrajnából és a Moszkva által függetlennek elismert Donyec-medencei „köztársaságokból”. A Moszkva által „különleges hadműveletként” emlegetett háború kezdete, február 24. óta 179 ezer embert, köztük 45 436 gyereket evakuáltak Oroszországba.

Putyin Scholzzal egyeztetett

Az ukrajnai helyzet politikai és diplomáciai rendezésének lehetséges változatairól, a valamint a konfliktus humanitárius aspektusairól tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Olaf Scholz német kancellár - közölte szerdán a Kreml sajtóosztálya.

Putyin elmondta Scholznak, hogy az „ukrán nacionalisták” akadályozzák a civil lakosság távozását az orosz erők által ostromgyűrűbe vont ukrán városokból a számára megnyitott humanitárius folyosókon keresztül.

Inkább tárgyalások útján érvényesítené a céljait Oroszország

A cél, hogy Ukrajna visszatérjen a semleges státuszba. Jobb lenne, ha ez inkább béketárgyalásokon útján történne meg - írta Maria Zaharova, orosz külügyi szóvivő az orosz külügyminisztérium Twitter-oldalán szerda délelőtt.

Objektum doboz

Zaharova azt is hozzátette, hogy nem tervezik megdönteni az ukrán kormányt. A külügyi szóvivő arról is beszélt, hogy eddig 140 ezer menekült érkezett Oroszországba, illetve, hogy az ukrajnai akciójuk szigorúan követi a terveket.

Kuleba korlátozottan optimista

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter korlátozott várakozásokkal tekint a csütörtökre tervezett orosz-ukrán külügyminiszteri találkozó elé.

Az ukrán diplomácia vezetője megerősítette, hogy részt vesz az antalyai diplomáciai fórumon, és arra kérte Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy ne a propaganda szemszögéből, hanem jóhiszeműen közelítse meg azt.
„Az az érdekünk, hogy tűzszünetet kössünk, felszabadítsuk a területeinket és megoldjunk minden humanitárius kérdést” - szögezte le Kuleba.

Zelenszkij ismét repülőket kér

Volodimir Zelenszkij szerdán újból felszólította a nyugati országokat, hogy küldjenek vadászgépeket hazájának, és hozzanak létre repüléstilalmi övezetet Ukrajna felett. Zelenszkij szerint amennyiben erre nem kerül sor, a nemzetközi közösséget terheli a felelősség az elkövetkező humanitárius katasztrófáért.
„Oroszország rakétákat, repülőket és helikoptereket vet be ellenünk, a civilek ellen, városaink ellen, infrastruktúránk ellen” - hangsúlyozta Telegram csatornáján közzétett videoüzenetében. „A világnak humanitárius kötelessége erre reagálni” - fűzte hozzá.

A német szövetségi kormány elutasítja az orosz invázió ellen küzdő ukrán hadsereg képességeinek megerősítését harci repülőgépekkel - tette világossá Olaf Scholz német kancellár.

Kreml: Amerikai gazdasági háború folyik Oroszország ellen

Az Egyesült Államok de facto gazdasági háborút folytat Oroszország ellen - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán Moszkvában újságíróknak.

Peszkov Victoria Nulandnak, az amerikai külügyminisztérium politikai államtitkárának egy, a szenátus külügyi bizottságában tett kijelentésére reagált, amely szerint „az Egyesült Államok perspektívájából a végjáték (Vlagyimir) Putyin elnök stratégiai veresége ebben a kalandban”.

„Az Egyesült Államok nyilvánvalóan gazdasági háborút hirdetett és folytat Oroszország ellen. Ez de facto így van” - mondta az orosz elnöki szóvivő.

A Kreml elismerte, hogy sorkatonák estek fogságba

Elismerte az orosz védelmi minisztérium szerdán, hogy Ukrajnában besorozott orosz katonák estek fogságba.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a moszkvai katonai tárca szóvivője azt hangoztatta, hogy „sajnos, kiderült több olyan eset”, amikor az Ukrajnában elindított „különleges hadműveletben” részt vevő orosz katonai egységekben sorkatonák voltak. Közülük (másokkal együtt) többen fogságba estek, amikor az egyik hadtáptámogatást biztosító orosz alegységet „egy nacionalista zászlóalj diverziós csoportja” megtámadta.

Konasenkov azt mondta, hogy „gyakorlatilag az összes” sorállományú katonát elszállították Ukrajnából.

Korábban az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy orosz sorkatonák lehetnek Ukrajnában. Nőnapi köszöntőjében, kedden, Vlagyimir Putyin orosz elnök azt ígérte, hogy besorozott és tartalékos katonákat nem fog bevetni az ukrajnai háborúban. Azt mondta, „a kitűzött feladat megoldásával kizárólag hivatásos katonák foglalkoznak”.

Légiriadót rendeltek el Kijevben és környékén

„Kijevi régió, légiriadó! Rakétatámadás várható! Mindenki az óvóhelyekre!” - írta Telegram-oldalán Olekszij Kuleba, Kijev régió kormányzója szerdán reggel. Nem sokkal később azonban visszavonták az intézkedést.

Az AP közlése szerint gyakoriak, bár időben rendszertelenek a légiriadók az ukrán városokban az orosz támadás óta. Céljuk a lakosság éberségének fenntartása. Kijev magját az utóbbi napokban nem érte támadás, csak a peremkerületekbe csapódtak tüzérségi lövedékek.

A hírek szerint az oroszok készek humanitárius folyosókat biztosítani, hogy az emberek elhagyhassák Kijevet
A hírek szerint az oroszok készek humanitárius folyosókat biztosítani, hogy az emberek elhagyhassák Kijevet
Fotó: Diego Herrera Carcedo / ANADOL

Helyszíni beszámolók szerint az éjszaka több településen nyugodtabban telt, mint korábban. Zaporizzsja környékén az orosz csapatok újrakezdték az offenzívát, de kisebb lendülettel haladnak előre. Csernyihivben légiriadó volt, az oroszok tíz lakóépületet lőttek a város peremén.

A brit védelmi minisztérium a Twitteren azt írta: Kijevtől északnyugatra harcok zajlanak, de az orosz csapatok nem értek el áttörést. Eközben az amerikai védelmi minisztérium arról számolt be, hogy újabb hadoszlop közeledik az ukrán főváros felé északkeleti irányból. Az északról érkező fő hadoszlop napok óta vesztegel.

Az orosz nemzeti gárda Herszonban több mint négyszáz embert vett őrizetbe, akik az orosz megszállás ellen tüntettek - közölte az ukrán hadsereg főparancsnoksága.

Enerhodarban is zajlik az evakuálás

Herman Haluscsenko ukrán eneregiaügyi miniszter azt állította szerdán, hogy az orosz hadsereg az ellenőrzése alá vont zaporizzsjai atomerőműben arra kényszeríti a kimerült személyzetet, hogy készítsen egy propagandacélra szánt videóüzenetet, amelyen a dolgozók elmondják, hogy az orosz erők nem veszélyeztetik az ukrán civileket és a civil infrastruktúrát.

Az Európa legnagyobb atomerőművének otthont adó Enerhodarban evakuáció zajlik, miután egy ideiglenes tűzszünetet követően humanitárius folyosót létesítettek, hogy a civilek elhagyhassák a támadás alatt álló területet - közölte a város polgármestere a közösségi médiában. Dmitro Orlov hozzátette: főleg nők, gyermekek és idősek hagyták el a települést.

Objektum doboz

Moszkva: A Donyec-medencei szakadárok elleni ukrán offenzívát előzött meg az orosz invázió

A Donyec-medence szakadár „köztársaságai” elleni átfogó ukrán támadást előzött és hiúsított meg az Ukrajna elleni orosz „különleges hadművelet” - jelentette ki szerdán Viktor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. 

A tábornok szerint állítását az ukrán nemzeti gárda titkos dokumentumai bizonyítják, amelyek az invázió során az orosz fegyveres erők birtokába jutottak. 

Konasenkov szerint egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok és a NATO milyen mértékben vett részt az ukrán támadás tervezésében.

Kapcsolódó írásaink

Semjén: A magyar kormány békepárti

ĀAz, hogy ők hogy kormányoznak, láthattuk, ezért mindenkit arra kérek, emlékezzen és hallgasson a józan eszére - mondta a miniszterelnök-helyettes