Külföld

„Az uniónak finanszíroznia kell a határkerítések építését”

Az Európai Parlament szerdai ülésén az Európai Bizottság ismertette a belarusz határon kialakult helyzetre vonatkozó javaslatát.

„Az uniónak finanszíroznia kell a határkerítések építését”
Kaotikus helyzet alakult ki az EU külső határán
Fotó: AFP/Sputnik/Viktor Tolochko

A Fidesz EP-képviselői hangsúlyozták, a Bizottság javaslata ezúttal sem a hatékony külső határvédelmet segítené, hanem továbbra is a migrációt menedzselné. Gál Kinga és Hidvéghi Balázs szerint az uniónak változtatnia kell migrációs politikáján, és finanszíroznia kell a határkerítések építését.

Gál Kinga a vita kapcsán elmondta: „Amikor Lengyelország és a balti államok a saját határaikat védik, védik az EU külső határait is. Mi, magyarok, ahogy eddig is, teljes szolidaritást vállalunk Lengyelországgal, segítjük őket, hogy meg tudják állítani a tömeges illegális migrációt a külső határokon”. Hozzátette: 2015 óta Magyarország ugyanezt tette, több mint 590 milliárd forintot költött arra, hogy megvédje az Unió külső határait, az Európai Bizottság viszont egy fillérrel sem járult hozzá a határkerítés költségeihez.

Hidvéghi Balázs szerint a Bizottság javaslatai nem húzzák ki a probléma méregfogát. „A javaslat nem ad semmilyen eszközt a külső határokat védő tagállamoknak, amely valódi, az igényeiknek megfelelő segítséget jelentene, illetve túl későn jöttek és túl kevesek. Az uniónak gyökeresen meg kell változtatnia migrációs politikáját, és a határkerítések finanszírozásával kell biztosítania a külső határok hatékony védelmét” - húzta alá a képviselő.

Kapcsolódó írásaink