Külföld

Szijjártó: A migrációt meg kell állítani

A kormány álláspontja egyértelmű: a migrációt meg kell állítani, az országokat támogatni kell határvédelmi törekvéseikben. „Lengyel és balti barátaink mellett állunk” - írta csütörtökön a Facebookon a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó: A migrációt meg kell állítani
Az EBESZ külügyminiszteri értekezlet margóján Vladimir Makeivel, Belarusz külügyminiszterével
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter úgy vélekedett: nehéz helyzetbe került az Európai Unió, korábban ugyanis még soha nem fordult elő, hogy egyszerre három irányból állt volna migrációs nyomás alatt a kontinens.

Elmondta, migrációs nyomást helyezni egy másik országra, vagy hibrid fegyverként használni migránsokat, elfogadhatatlan. Ugyanakkor fenn kell tartani a kommunikációs csatornákat, anélkül biztosan nem lesz megoldás. „Ezért is találkoztam ma” Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszterrel „itt, a jéghideg, havas Stockholmban, az EBESZ külügyminiszteri értekezlet margóján” - közölte a magyar diplomácia vezetője.

Objektum doboz

Emlékeztetett, Magyarország 2015-ben megtapasztalta a tömeges illegális migráció jelentette kihívásokat. „Mi ekkor világos döntést hoztunk: megállítottuk a migránsok benyomulását Magyarországra. A kerítés azóta is működik, csak idén 110 ezer illegális migránst állítottunk meg a déli határunkon” - hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.

Úgy folytatta, hogy az afganisztáni kivonulást követő biztonsági kockázatok újabb, minden eddiginél súlyosabb migrációs hullámok kirobbanásával fenyegetnek. „Ezért érdekünk, hogy megerősítsük határaink védelmét, és fontos lenne védelmi vonalaink minél távolabbra való kitolása” - tette hozzá a politikus, aki ugyanakkor szembetűnőnek nevezte egyes országok és Brüsszel „elképesztő képmutatását”. „Míg mindannyian a migráció ellen beszélnek, addig folyamatosan napirenden tartják a kötelező kvótát, támogatják a migrációpárti NGO-kat, bírálnak minket, a kerítést és a tranzitzónát” - fogalmazott Szijjártó Péter.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom