Külföld

„Nemet mondunk a jogállamisági zsarolásra!”

Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka indítványozta, hogy a testület utasítsa el az úgynevezett költségvetési kondicionalitási rendelet megsemmisítése iránt beadott magyar és lengyel keresetet, tudatta a közösségi médiában közzétett posztjában Varga Judit, aki egyúttal figyelmeztetett is: ez még nem az ítélet, csak egy vélemény.

„Nemet mondunk a jogállamisági zsarolásra!”
Varga Judit: Magyarország elkötelezett szerepet vállal az Európa jövőjéről szóló párbeszédben
Fotó: Facebook/Varga Judit

Mielőtt örömkönnyek szöknének a brüsszeli elit és a balliberális sajtó szemébe, halkan megjegyezném: ez csupán egy javaslat, ítélet csak év végén, jövő év elején várható - hangsúlyozta az igazságügyi tárca vezetője.

Varga Judit arra is rámutatott: a főtanácsnoki indítvány figyelmen kívül hagyja, hogy a kondicionalitás rendelet számos olyan nyilvánvaló jogi hibától szenved, amelyek már egyenként is indokolják annak megsemmisítését: hibás a jogalapja, megkerüli a szerződéseket, valamint a jogállamiság alapkövetelményei sérülnek általa, különösen a jogbiztonság és a normavilágosság elvei.

„A magyar kormány kitart álláspontja mellett és bízik abban, hogy a Bíróság kizárólag a jogi érvekre és a józan észre alapozza majd ítéletét, nem követi a főtanácsnok téves érvelését, helyette megsemmisíti a rendeletet vagy annak kiigazítására hívja fel az uniós jogalkotót” - emelte ki Varga Judit, hozzátéve: nemet mondunk a jogállamisági zsarolásra.

Objektum doboz

Fidesz-EP képviselőcsoport: Továbbra is mindent megteszünk a „jogállamiságinak” maszkírozott zsarolás ellen

Továbbra is „mindent megteszünk a 'jogállamiságinak' maszkírozott zsarolás ellen”, az úgynevezett költségvetési kondicionalitási rendelet nyilvánvaló célja, hogy lehetőséget teremtsen az Európai Bizottság számára, hogy megvonja a költségvetési forrásokat azon tagállamoktól, amelyek nem felelnek meg az elfogult ideológiai elvárásaiknak - közölte az lapunkhoz eljuttatott csütörtöki sajtóközleményében a Fidesz európai parlamenti delegációja.

Az uniós bíróság főtanácsnokának csütörtöki indítványára reagálva, miszerint a testület utasítsa el Magyarország és Lengyelország keresetét a rendelet megsemmisítésére vonatkozóan, a képviselőcsoport közölte: elutasítja a főtanácsnoki indítvány téves logikát alkalmazó érvelését, és kiáll a jogállamisági kondicionalitási rendelet megsemmisítése mellett.

„Nem fogadjuk el, hogy Brüsszel a hatalmával visszaélve a tagállamoknak járó költségvetési források megvonásával politikai, ideológiai alapon zsarolja a tagállamokat” - hívták fel a figyelmet a képviselők.

A képviselők hangsúlyozták: „sajnálatos hogy a főtanácsnok indítványában figyelmen kívül hagyja, hogy a Magyarország és Lengyelország által megtámadott kondicionalitási rendeletnek téves a jogalapja, hogy súlyos jogi hibákat tartalmaz, és hogy megkerüli az alapító uniós szerződések céljait”. Mint sajtóközleményükben írták, továbbra is bíznak abban, hogy a jövő év elejére várható bírósági ítélet ezeket a hibákat javítja, és kizárólag jogi érvekre és a józan észre alapozza a döntést.

„A magyar embereknek járó forrásokat meg fogjuk védeni, minden eszközzel ki fogunk állni azért, hogy az uniós nyomásgyakorlás ne veszélyeztesse ezeket a forrásokat” - tette hozzá a képviselőcsoport.