Külföld

Kaczynski: Hibrid háború zajlik

A lengyel-fehérorosz határon hibrid háború zajlik, fegyveres konfliktus azonban jelenleg „inkább nem várható” - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke egy keddi rádióinterjúban.

Kaczynski: Hibrid háború zajlik
Kaczynski: Hibrid háború zajlik, fegyveres konfliktus nem valószínű
Fotó: MH

"A hibrid háború már tart, fegyverhasználattal járó háború azonban jelenleg inkább nincs a láthatáron" - válaszolt a fehérorosz határon kialakult helyzet kapcsán feltett kérdésre a nemzetvédelmi és belügyi tárcák felügyeletéért kormányfőhelyettesként felelős Kaczynski a közszolgálati rádió hírcsatornáján.

Mint hozzátette, az "inkább" kifejezést szándékosan használta. "Egy kiszámíthatatlan ellenféllel van dolgunk Lukasenka személyében, de nem úgy tűnik, hogy az eddigieknél többet merészelne" - fejtette ki Kaczynski. "Abban bízom, és azt hiszem, a rádióhallgatók is, hogy háború azért nem lesz" - jelentette ki.

Szerinte "messzemenő nyugalommal" kell szembenézni a várhatóan hosszú távú feszültséggel, egyúttal energikusan kell harcolni a Lukasenka által terjesztett "nagy hazugsággal", mely szerint Minszk a jelenleg zajló akcióval "szegény menekülteket" támogat.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. A fehérorosz-lengyel határon a múlt hét elején éleződött ki a feszültség, azóta a lengyel becslések szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén.

A külföldi állampolgárok az utóbbi napokban többször próbáltak tömegesen átjutni a határon, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

Hétfőn a múlt hét óta bezárt Kuznica Bialostocka határátkelő fehérorosz oldalára a fehérorosz fegyveresek kíséretében jelentős migránstömeg érkezett, mire a lengyel oldalon megerősítették a rendvédelmi alakulatokat.

Kedd reggeli rendőrségi közlemény szerint az éjszaka nyugodtan telt a helyszínen. A közös határ más szakaszait illetően a határőrség szóvivője, Ewelina Szczepanska a PAP hírügynökséggel azt közölte: két helyen erőszakos, sikertelen határsértési kísérlet történt, összesen mintegy 150 migráns részvételével. Az incidensek során zöld lézersugarakkal vakították el a lengyel határőröket, a migránsok köveket, fadarabokat dobáltak, egy rendőr fejsérülést szenvedett.

Kedd délelőtt a lengyel határőrség közölte: a kuznicai határátkelő fehérorosz oldaláról migránsok támadják a lengyel rendvédelmiseket. Stanislaw Zarynnak, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivőjének közlése szerint egy lengyel rendőr komoly fejsérülést szenvedett.

A lengyel nemzetvédelmi tárca szerint a külföldiek köveket, valamint a fehéroroszoktól kapott hanggránátokat dobálnak a lengyelek irányába. A tárca megerősítette, hogy lengyel oldalról vízágyúkat és könnygázt vetettek be.

Kapcsolódó írásaink