Külföld

A visegrádi négyek számíthatnak egymásra

Az unió külügyminiszterei megállapodtak, kiterjesztika Fehéroroszország ellen hozható szankciók rendszerét, Varsó a NATO támogatását szeretné

Tanácskozást tartottak a hétfőn az unió tagállamainak külügyminiszterei, az ülés központi témája az unió keleti, Fehéroroszországgal közös határán kialakult migráns válság volt. A visegrádi négyek külön megbeszélést is tartottak, amelyen biztosították egymást a kölcsönös támogatásról.

A visegrádi négyek számíthatnak egymásra
Újabb migránscsoportok próbálnak áttörni az EU területére
Fotó: AFP/Belta/Oksana Manchuk

Az Európai Unió folytatja szankciós politikáját Fehéroroszországgal szemben, válaszul Minszk hibrid támadására Lengyelországgal ellen. Az Európai Unió tagállami külügyminisztereinek tanácskozásának szüneté­ben tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ismertette, hogy az unió olyan intézkedéseket fogadott el a fehérorosz–lengyel válsággal kapcsolatban, amelyek alapján szankcionálható lesz a migráció manipulációs eszközként való felhasználása. A megszavazott határozat alapján az EU büntetőintézkedéseket rendelhet el azon személyek és szervezetek ellen, amelyek eszközként használják a migrációt, konkrét szankciós listáról viszont csak később döntenek.

A keleti partnerséggel kapcsolatban azt hangsúlyozta a tárcavezető, hogy Magyarország csakis akkor fogja támogatni az abban résztvevő országok valamelyikének közeledését az EU-hoz, amennyiben annak vezetése tiszteletben tartja a nemzeti közösségek jogait, így például Ukrajna a kárpátaljai magyarság jogait.

A visegrádi országok külügyminiszterei megállapodtak, ha Lengyelországnak szüksége van valamilyen segítségre, akkor a három másik ország készen áll ara, hogy haladéktalanul segítsen – közölte Szijjártó Péter a visegrádi négyek külügyminisztereinek rendkívüli ülését követően. Hozzátette, Magyarország 2015-ben is hasonló nyomás alatt állt, akkor is számíthattunk a V4-ek segítségére, természetes, hogy így van ez Lengyelország esetében is.

Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője hétfőn azt közölte, hogy újabb hatvanfős migránscsoport megpróbált áttörni a fehérorosz–lengyel határon, de a határőrségnek sikerült megakadályoznia ezt. Valamint arról is beszámolt, hogy a fehérorosz oldalról rendszeresen lőnek át vaktölténnyel Lengyelországba. Kiemelte, hogy a lengyel hatóságok mellett a berlini diplomácia is cáfolta a hírt, mely szerint német buszokat küldenének a migránsokért Lengyelország keleti határához. Az álhírt egy újabb, a határra nehezedő nyomás fokozására tett fehérorosz kísérletnek minősítette.

Mateusz Morviecki lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy Litvánia, Lettország, és Lengyelország fontolóra vette, hogy javasolni fogja az Észak-atlanti Szerződés 4. cikkelyének alkalmazását. Amely szerint a NATO tagállamok tanácskozást tartanak, amennyiben valamelyikük véleménye szerint területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette, országa azon dolgozik, hogy hazatoloncolja a fehérorosz–lengyel határon rekedt, főként közel-keleti migránsokat, azonban azt is hozzátette, hogy a migránsok önszántukból nem akarnak visszatérni hazájukba. Az államfő arról is beszélt, országa nem akarja, hogy a Lengyelországgal közös határon kialakult migránsválság „konfliktussá” fajuljon.

Röviden

Hadgyakorlatot kezdett Lettország a hétvégén Fehéroroszországgal közös határszakaszának délkeleti részén. Artis Pabriks lett védelmi miniszter elmondta, hogy a The Decisive Point (Döntő pillanat) fedőnevű manőveren nagyjából háromezer hivatásos katona és önkéntes vesz részt.


Bagdad elindítja csütörtökön Fehéroroszországba az első járatot, amellyel önkéntes alapon hazatérhetnek a fehérorosz–lengyel határon rekedt
iraki állampolgárok. Az iraki hatóságok 571 olyan irakiról tudnak, akik a határon rekedtek, és hajlandóak hazatérni. Ők zömében az iraki Kurdisztánból valók.

Csehország kiáll Lengyelország mellett, és kész segítséget nyújtani a Fehéroroszorággal közös határán kialakult migránsválság rendezésében – közölte Jakub Kulhanek cseh külügyminiszter lengyel hivatali partnerével, Zbigniew Rauval folytatott beszélgetését követően Twitter-oldalán.


Dubajból sem utazhatnak Fehéroroszországba a szíriai, iraki, afgán és jemeni állampolgárok. Az Európai Unió szerint Fehéroroszország szándékosan idézte elő a lengyel határnál kialakult konfliktust, ahol jelenleg is több ezer migráns szeretne belépni az unióba, amit a lengyelek megakadályoznak.
(DD)