Külföld

A keleti nyitás politikája bevált

A keleti nyitás politikája bevált, és Magyarország sokat profitált a türk országokkal folytatott gazdasági együttműködésből - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Baghdad Amreyevvel, a Türk Tanács főtitkárával közös sajtótájékoztatóján hétfőn Isztambulban.

A keleti nyitás politikája bevált
Szijjártó: Magyarország sokat profitált a türk országokkal folytatott gazdasági együttműködésből
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Magyarország 2010-ben hirdette meg a keleti nyitás politikáját, és tizenegy év után elmondható, hogy a stratégia - a bírálatok ellenére - bevált - mondta a tárcavezető. Kiemelte: az idei év volt a harmadik, amikor a keleti országokból érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, miközben az exportpiacokat is jelentős mértékben bővítettük.

A miniszter aláhúzta, hogy a keleti nyitáson belül különös jelentősége van a türk világgal folytatott együttműködésnek. Magyarországot különleges érzelmi kapocs fűzi a türk országokhoz, hiszen történelmi-kulturális örökségünkben számos közös pont található - fűzte hozzá.

A felek közötti bajtársias szolidaritás a koronavírus-világjárvány legnehezebb időszakában is megjelent: a Türk Tanács öt tagállama közül négy segített Magyarországnak az első hullámban a védekezéshez szükséges egészségügyi eszközök rendelkezésre bocsátásával - emelte ki Szijjártó Péter. A második hullám során pedig már mi is tudtunk segíteni, miután felépültek a magyar kapacitások - mondta. Rámutatott: tíz év alatt 77 százalékkal nőtt a magyar export a Türk Tanács tagállamaiba, azaz Azerbajdzsánba, Kazahsztánba, Kirgizisztánba, Törökországba és Üzbegisztánba. Eközben a kereskedelmi forgalom megduplázódott, és csak idén eddig 43 százalékkal nőtt a magyar kivitel ezekbe az országokba - tette hozzá.

A tárcavezető megjegyezte: a Türk Tanács országaiba irányuló export növekedése jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság kívánt mértékű növekedéséhez.

Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország csatlakozik a Türk Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségéhez, amelynek következő üzleti fórumát Budapesten szervezik szeptemberben. Emellett az ország részt vesz a Türk Befektetési Alap és a Türk Fejlesztési Bank létrehozásában - közölte.

A magyar vízgazdálkodás és agrártechnológiák exportja is lendületet kap, miután létrehozzák a Türk Tanács Aszálymegelőzési Intézetét, amelyben Magyarország is fontos szerepet vállal - jegyezte meg a miniszter. Hozzáfűzte: a magyar felsőoktatás egyre népszerűbb a Türk Tanács tagországaiban élő fiatalok körében, a Magyarország által az öt ország hallgatói számára felajánlott 870 ösztöndíjra körülbelül hatszoros volt a túljelentkezés.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva elmondta: Magyarország nem azért csatlakozott a Türk Tanácshoz, hogy bővítse azoknak a szervezeteknek a listáját, ahol megfigyelőként van jelen, hanem azért, mert úgy látja, hogy a világgazdaság jövőbeni növekedéséhez ez a térség nagyban hozzá fog járulni.

Aki a világnak ebben a részében hamar meg tudta vetni a lábát, az sokat profitálhatott belőle - hívta fel a figyelmet a miniszter. Magyarország elsőként csatlakozott a tanácshoz megfigyelőként, és ma már ez számokban is mérhető előnyökkel jár számára - mutatott rá.

A tárcavezető ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta: magyar vállalatok részt vesznek Hegyi-Karabah közlekedési, egészségügyi, szociális és vízügyi infrastruktúrájának újjáépítésében. Az együttműködés a Magyar-azeri Gazdasági Vegyesbizottság keretein belül történik, és az Eximbank 100 millió dolláros hitelkeretet biztosít az újjáépítésben részt vevő magyar cégek számára.

Szijjártó Péter egy Magyarország esetleges jövőbeni afganisztáni szerepvállalását firtató kérdésre válaszolva megjegyezte: számítani lehet rá, hogy tömegek indulnak meg Afganisztánból, ha a tálibok átveszik az uralmat az országban. Aláhúzta: a NATO-csapatok kivonulását követően valahogyan biztosítani kell, hogy ez ne történjen meg, és az ország ne váljon a terrorizmus és a migráció melegágyává. Ennek mikéntjéről egyelőre zajlanak az egyeztetések, de Magyarország kész hozzájárulni ahhoz, hogy a migrációs hullámokat Európa határaitól minél távolabb állítsák meg - nyomatékosította a tárcavezető.

Baghdad Amreyev, a Türk Tanács főtitkára elmondta: jelentős lépés volt a török világ számára, hogy Magyarország 2018-ban megfigyelőként csatlakozott a tanácshoz. Rámutatott: ezt követően komoly együttműködés vette kezdetét, amely gyorsan fejlődött, főleg gazdasági téren. A felek stratégiai együttműködésének egyik szimbolikus lépése az volt, hogy 2019-ben Budapesten megnyitották a Türk Tanács európai képviseleti irodáját - hangsúlyozta a főtitkár.

Szijjártó Péter a magyar-török sportügyi együttműködést méltatta

A magyar-török együttműködés fontos területe a sport, amelynek identitásképző ereje felbecsülhetetlen - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Török-magyar labdarúgó kapcsolatok története című kiállítás megnyitóján hétfőn Isztambulban.

Van egy kifejezetten veszélyes nemzetközi törekvés, amely a nemzetállamok és a nemzetek jelentőségének leértékelésére törekszik - magyarázta a tárcavezető. „Mi, magyarok és törökök, akik büszkék vagyunk a saját nemzetünkre, a hitünkre, az örökségünkre, küzdünk ezen törekvés ellen” - hangsúlyozta. „A nemzeti színekben, a nemzeti színekért küzdő sportolók és csapatok mindig rendkívül jó hatással vannak a nemzetek egységbe kovácsolására” - folytatta a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar-török sportügyi együttműködésnek komoly alapjai vannak, különösen a futball terén. Számos magyar játékos és edző végzett kiemelkedő munkát Törökországban és játszott fontos szerepet a török futball fejlesztésében az évek során, köztük Mészöly Kálmán - emlékeztetett.

A tárcavezető aláhúzta: büszkék vagyunk rá, hogy sok magyar edző és játékos hozzájárulhatott a nemzetközi szinten is nagynevű török klubok - például a Besiktas, a Galatasaray és a Fenerbahce - csapatainak fejlesztéséhez, valamint arra, hogy a török nemzeti válogatottnak négy magyar edzője is volt az évek során.

Szijjártó Péter megjegyezte: a magyar-török együttműködésnek nemcsak múltja, hanem jelene is van: Szalai Attila magyar válogatott labdarúgó, a török Fenerbahce játékosa, és Varga Kevin magyar válogatott labdarúgó, a török Kasimpasa játékosa is egyre ismertebb Törökországban.

A miniszter emellett átadott egy teqball asztalt a Türk Tanács Főtitkárságának. Az eseményen kiemelte: a magyar nemzet kitörési pontjai közé tartozik a sport és a kreativitás, ami egyszerre jelenik meg a teqballban, ebben a magyar fejlesztésű sporteszközben.

Szijjártó Péter emlékeztetett: a játék kifejlesztése óta eltelt hét évben rendeztek már teqball-világbajnokságot, és dolgoznak azért, hogy az olimpiák műsorszámai közé is bekerüljön az új sportág. A tárcavezető elmondta: még a legmagasabb színvonalon játszó focisták technikai képességeinek fejlesztéséhez is kiválóan hozzájárul az eszköz, amelyet a világ számos rangos futballcsapata használ. Hozzátette: a török ifjúsági és sportminisztérium is kap kettőt a magyar találmányból annak érdekében, hogy az eszköz hozzájárulhasson a fiatal török labdarúgók technikai képességeinek fejlesztéséhez.

Büszkék vagyunk a találmányra, a feltalálókra és a játékosokra - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Kapcsolódó írásaink