Külföld

Migránsbűnözéstől rettegnek a svédek

Egyre gyakoribbak a lövöldözések a skandináv ország nagyvárosaiban, vétlen járókelők, az utcán játszó gyerekek is áldozatul esnek

Ismét gyerekeket találtak el Svédországban a fényes nappal egymásra lövöldöző bűnbandák. A szociáldemokrata kormány meg-előzéssel és a büntetések szigorításával igyekszik visszaszorítani a szervezett bűnözést. A mutatók egyre aggasztóbbak a skandináv országban, ráadásul a rendőrök helyzetét is rendezni kell.

Migránsbűnözéstől rettegnek a svédek
Egyperces néma csenddel emlékeztek megölt társukra a göteborgi rendőrök
Fotó: AFP/TT News Agency/Andreas Hil

Ismét a svédországi bandaháborúkról cikkezett a nemzetközi sajtó. A skandináv ország azért került ismét az érdeklődés középpontjába, mert július 17-én Stockholm Flemingsberg nevű külvárosában egymásra lövöldöző bandatagok véletlenül eltaláltak egy ötéves kislányt és egy hatéves kisfiút. A két gyerek szerencsére életben maradt, de a történtek megrázták a közvéleményt. Az EUObserver felidézte, noha általánosan Svédországban alacsonyak a bűnözési mutatók, a bandák közti összecsapások mégis egyre nagyobb gondot jelentek, vétlen járókelők is áldozatául esnek a harcoknak.

Tavaly egy 12 éves kislány volt egy lövöldözés áldozata Stockholm külvárosában, három embert épp az elmúlt napokban helyeztek vád alá ezzel összefüggésben.

Mikael Damberg belügyminiszter a TT hírügynökségnek a legutóbbi lövöldözéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott, a bűnbandák nem mutatnak semmiféle empá­tiát. Mint mondta, ez nem olyasmi, amihez a svédeknek hozzá kellene szokniuk, megérti, hogy az emberek dühösek és félnek.

Az Economist felidézte, május végén mintegy száz fiatal férfi, főleg afrikaiak és közel-keletiek Göteborg Hjällbo nevű külvárosában csapott össze. A rivális bandák összetűzése egy moped ellopásából indult ki. Két nappal később egy közeli üzletben hátulról fejbe lőttek egy férfit, valószínűleg bosszúból. Majd egy másik külvárosban, Biskopsgårdenben lőttek agyon egy rendőrt.

Néhány nappal később pedig a Frolunda nevű külváros borbélyüzletében öltek meg egy férfit. A lap felidézte, az elmúlt tizenöt évben Svédországban történt a legtöbb, lövöldözésből fakadó haláleset. A 22 európai ország adatait összevető ENSZ- és Eurostat-statisztikák szerint 2014 és 2017 között Svédország második volt Horvátország mögött, a következő évben azonban az első helyre ugrott. Az áldozatok jellemzően huszonéves férfiak. Svédországban a halállal végződő lövöldözések száma két és félszerese az európai átlagnak.

Ráadásul a skandináv országban egyre több a lövöldözés, míg Európa többi részén évről évre kevesebb. A halállal végződő lövöldözések 80 százaléka Svédországban a szervezett bűnözéshez köthető. Ez az arány magas az európai átlaghoz képest, ráadásul a 2000-es évek elején harmincról ötven százalékra nőtt, az 1990-es évek elején pedig még csak húsz százalék volt.

A svéd köztévé bűnügyi műsora szerint az elmúlt hat évben legalább tizenketten váltak bandaháborúk vétlen áldozataivá. A Hszinhua kínai hírügynökség terjedelmes beszámolója szerint az idei év első felében 140, szervezett bűnözéssel kapcsolatos incidenst rögzítettek a hivatalos statisztikák. A lövöldözésekben húszan meghaltak, és 39-en megsérültek. A legtöbb eset olyan külvárosokban történt, amelyeket társadalmilag hátrányos helyzetűnek neveznek a hatóságok – ezeken a helyeken magas a munkanélküliség, az átlag alatt teljesítenek az iskolások, és a családok nagy százaléka szo­ciális segélyekből él. A gyakorlatban – bár ezt a cikk nem nevezte meg – ezek zömmel bevándorlók lakta városrészek.

A bandabűnözés felszámolására több törekvés is van Svédországban. Egyrészt különböző programok célozzák meg a fiatalokat, hogy ki tudják őket emelni ebből a környezetből. Másrészt pedig szigorodott a bandákhoz kötődő bűncselekmények büntetése is, nagyobb felhatalmazást kapott a rendőrség a gyanúsítottak lakásainak átkutatására, a titkosított kommunikációjuk megfigyelésére, valamint szigorították a fegyverhez jutás feltételeit. A fiatalok egyébként hagyományosan enyhébb büntetést kapnak, a kormány éppen a múlt héten jelentette be, hogy ezen változtatni akar.

A Hszinhua cikkéből egyébként az is kiderült, hogy a rendőri szakszervezet tavaly novemberi közlése szerint a rendőrök 42 százaléka azt tervezi, hogy a relatíve alacsony fizetések miatt elhagyja a pályát.

Kapcsolódó írásaink