Külföld

Fidesz: Az EP megint szereptévesztésben van

Az Európai Parlamentnek (EP) semmilyen hatásköre sincs a tagállamok nemzeti helyreállítási terveinek jóváhagyásában: ezeket a tagállamok nyújtják be, majd az Európai Bizottság értékelését és előterjesztését követően a Tanács jogosult jóváhagyni azokat. Az EP tehát megint szereptévesztésben van, amikor az őt megillető tájékozódáson túl értékelni is szeretné a terveket, s így át akarja politizálni a folyamatot, amivel ellehetetlenítené, hogy a Bizottság pártatlanul, szakmai szempontok alapján végezze a munkáját - írta közös közleményében Győri Enikő és Deutsch Tamás, a két Fidesz EP-képviselője.

Fidesz: Az EP megint szereptévesztésben van
Hidvéghi Balázs, Győri Enikő és Deutsch Tamás EP-képviselők
Fotó: Facebook

A két politikus szerint mindebből egyértelmű a baloldal szándéka: a neki politikailag nem tetsző országokban uniós forrásokból ne indulhasson meg a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítése. A Fidesz európai parlamenti képviselői számára ez elfogadhatatlan.

Győri Enikő kiemelte: „Hasonlót láthattunk a jogállamisági feltételrendszerről szóló vitában tavaly: az EP akkor az uniós költségvetési pénzek elosztását akarta politikai feltételekhez kötni. Még kézhez sem kapták Brüsszelben az összes tagállami helyreállítási tervet, az Európai Parlament máris beleszólást kérne magának azok kiértékelésébe, jogilag viszont erre nincs semmilyen lehetősége. Az EP a folyamatba a tájékozódáson kívül nem szólhat bele; az, hogy a képviselők kézhez kapjanak belső bizottsági anyagokat, még nem végleges értékeléseket, túlterjeszkedik mind a vonatkozó jogszabályon, mind a Szerződések szerint a Parlamentet megillető jogosítványokon. A baloldal hozzászólásaiból kiderült, ők megint csak büntetni akarnak egyes országokat".

Deustch Tamás elmondta: „Brüsszelben a Jobbik, a DK, az MSZP és a Momentum EP-képviselői folyamatosan Magyarország ellen áskálódnak, azon dolgoznak, hogy minél kevesebb pénz jusson Magyarországnak. A nemzeti helyreállítási terv benyújtását is a magyarországi baloldal folyamatos áskálódása kísérte: hazug vádakkal feljelentő levelet írtak az Európai Bizottság elnökéhez, majd szakmailag megalapozatlan érvekkel támadták a magyar kormány gazdaságpolitikáját, ezután felbujtva saját európai parlamenti párttársaikat, azok nyílt támadást intéztek a magyar helyreállítási terv ellen, végül a hozzájuk kötődő sajtóorgánumokon keresztül azt hazudták: a még be sem nyújtott tervet már vissza is dobták".

Kapcsolódó írásaink