Külföld

Magyarország adta a legsikeresebb választ a pandémiára

Magyarország azért adta a legsikeresebb egyészségügyi választ a koronavírus okozta világjárványra Európában, mert időben gondoskodott a szükséges vakcinákról - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben, az uniós tagországok külgazdaságért és kereskedelmi ügyekért felelős minisztereinek egynapos ülésének szünetében.

Magyarország adta a legsikeresebb választ a pandémiára
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

„Azért állunk ma első helyen beoltottság tekintetében Európában, mert időben vásároltunk kellő mennyiségű oltóanyagot” - fogalmazott Szijjártó Péter.

Kijelentette: elegendő oltóanyag van Magyarországon. Keleti és nyugati forrásból több mint 10 millió oltóanyag áll rendelkezésre a jövő év végéig, ami azt jelenti, ha a tudományos álláspont szerint harmadik oltás beadására is szükség lesz, a meglévő mennyiségből ez is megtehető lesz.

Objektum doboz

Elmondta továbbá, hogy 2022 végétől szolgálatba áll a nemzeti oltóanyaggyár is, ami elegendő saját oltóanyagot tesz elérhetővé ahhoz, hogy beoltható legyen mindenki, aki regisztrált az oltásokra. Ez teljesen feleslegessé teszi új oltóanyagok megvásárlását - húzta alá.

A koronavírus elleni oltóanyagok szellemi tulajdonjogának kérdéséről, azt közölte, Magyarország azt tartja fontosnak, hogy minél több helyen, minél több oltóanyagot állítsanak elő.

„Az oltóanyaggyártási kapacitások folyamatos növelésével tudjuk fenntartani a világ biztonságát a világjárvánnyal szemben, kevésbé bürokratikus intézkedésekkel” - fogalmazott.

A bevezetni kívánt úgynevezett vakcinaútlevéllel összefüggésben azt mondta, a vita elhamarkodott mindaddig, amíg mintegy 30 százalékos átlagos átoltottság jellemzi az Európai Uniót, és amíg számos ország az oltási hajlandósággal, vagy az oltóanyag rendelkezésre állásával küzd. Előbb legyen oltóanyag, legyenek beoltva az emberek - emelte ki. A vakcinaútlevéllel kapcsolatban Magyarország az oltóanyagok és az utazás tekintetében is ragaszkodni fog a diszkriminációmentességhez - tette hozzá Szijjártó Péter.

A miniszter arról is beszélt: politikai támadás zajlik Andrej Babis cseh kormányfővel szemben, ezért Magyarország szolidaritásáról biztosítja V4-es partnerét és barátját.

Szijjártó Péter hangsúlyozta azt is: Magyarország Izrael mellett áll, amikor barátját és szövetségesét „egy terrorszervezet lövi rakétákkal”.

„Nincs új a nap alatt, Andrej Babis ellen célzott politikai kilövési kísérlet zajlik” - jelentette ki Szijjártó egy kérdésre válaszolva.
A kérdés azzal kapcsolatban hangzott el, hogy civil szervezetek az Európai Bizottsághoz fordultak, és vizsgálatot kértek a cseh miniszterelnök ellen, azzal vádolva Babist, hogy az ország vezetőjeként befolyásolja a tulajdonában lévő Agrofert holding működését, és ő a haszonélvezője a cégeihez irányuló állami és uniós támogatásoknak.

Szijjártó Péter válaszában hangsúlyozta: azért zajlik egyértelmű, mindenfajta jogi alap nélküli politikai támadás Andrej Babissal szemben, mert a cseh kormányfő „túlságosan hangosan ment szembe” a liberális fősodorral és képviseli nemzete érdekeit.

Kijelentette: Magyarország szolidaritásáról biztosítja V4-es partnerét és barátját. Ugyanolyan támadás zajlik ellene, mint zajlott, és zajlik rendszeresen Magyarországgal szemben - tette hozzá.

A kiújult izraeli-palesztin konfliktussal összefüggésben feltett kérdésre válaszolva a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Izrael Magyarország barátja és szövetségese, ezért természetes, hogy Magyarország Izrael mellett áll, amikor „egy terrorszervezet lövi rakétákkal”.

Elmondta, a kérdésben számos egyeztetést folytatott az izraeli kollégáival, akik megköszönték, hogy Magyarország blokkolta az Európai Unió korábban tervezett, vonatkozó határozatának kiadását. Magyarország a jövőben is egyeztetni fog Izraellel, ugyanis ha barátját és szövetségesét rakétákkal lövik, akkor az a dolga, hogy segítséget nyújtson számára - szögezte le Szijjártó Péter.

Kapcsolódó írásaink