Krónika

Karikó Katalin személyes tárgyakat adományozott a szegedi egyetemnek

Egyetemi éveihez is kötődő értékes tárgyait adományozta az SZTE Klebelsberg Könyvtárnak a szegedi egyetem alumnája, Karikó Katalin. Az úttörő egyenruhához tartozó sípjától kezdve a diplomáján és indexén át a biológia szakköri füzetekig, oklevelekig sokféle relikviát hozott magával alma matere bibliotékájába. Az SZTE virtuális kiállítással is tiszteleg a világhírű kutató előtt, tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében az egyetem csütörtökön.

Karikó Katalin személyes tárgyakat adományozott a szegedi egyetemnek
Személyes tárgyait adományozta Karikó Katalin egykori alma materének
Fotó: SZTE

Vastapssal köszöntötték a könyvtárosok az SZTE TIK épületébe lépő világhírű kutatót, aki szegedi látogatása alkalmával személyes tárgyait ajándékozta az egyetemnek. A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára és Egyetemi Szaklevéltára virtuális kiállítás formájában tisztelgett egykori kiváló hallgatója, Karikó Katalin kutatásai és világhírt hozó tudományos sikerei előtt.

„Széleskörű együttműködés keretében, a könyvtár és a levéltár számos munkatársának bevonásával, folyamatosan bővülő gyűjteményt hoztunk létre” – mutatta be a virtuális kiállítást Keveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója Karikó Katalinnak. A dokumentumtár célja a mára világszerte ismertté vált tudós méltó és hiteles bemutatása.

A 11 tematikai egységre osztott virtuális kiállítás az SZTE Klebelsberg Könyvtár Képtár és Médiatéka oldalán érhető el:

Az első öt témakör bemutatja Karikó Katalin pályafutásának kezdetét, a szegedi alma maternél töltött éveit, kutatásainak első időszakát, valamint az amerikai laboratóriumokban végzett, a koronavírus elleni küzdelmet előkészítő kutatásait.

A további hat fejezetben a Karikó Katalinnal készült interjúk és beszélgetések videórészletei láthatók, hazai és nemzetközi sajtómegjelenések olvashatók, továbbá elérhető Karikó Katalin szakbibliográfiája is.

A kiállítás készítői kiemelt hangsúlyt adtak a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont vezető szerepének, az 1970-es és 1980-as évekbeli mikrobiológiai és genetikai kutatásaiban. Az SZTE büszkén emlékezik Karikó Katalinra és egykori mestereire. Karikó Katalin mRNS-hez kapcsolódó kutatásait mindezek együttes hatása indította el, így kerülhetett a világjárvány idején a tudomány középpontjába. Az első, klinikailag engedélyezett Covid–19 elleni vakcina kifejlesztésének alapjait a vázolt életút több évtizedes mRNS-kutató munkája és szabadalma hozhatta el az egész világ számára.

A virtuális kiállítás különlegessége, hogy Karikó Katalin olyan személyes, illetve egyetemi tanulmányaival kapcsolatos dokumentumait is elérhetővé teszi, amelyek eddig ismeretlenek voltak a nagyközönség számára.

Kapcsolódó írásaink

Az eltűnt magyar kubizmus nyomában

ĀPéntektől látogatható a párizsi Magyar Kulturális Intézet nagyszabású avantgárd kiállítása – Negyvennégy alkotás Bossányitól Galimbertiig