Külföld

Újra hazudott Brüsszel a vakcinaszerződésekről

Brüsszel ismét hazudott a vakcinabeszerzésekről: Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn az oltóanyag-szerződésekről elmondta, az európai gyártóhellyel rendelkezőkkel nem kell külön szerződést kötnie Magyarországnak, ezek a készítmények az Európai Unió egységes beszerzési mechanizmusán keresztül jutnak el az országba. Külön szerződést kizárólag az unión kívüli országban gyártott vakcinákra kell kötni.

Újra hazudott Brüsszel a vakcinaszerződésekről
Az amerikai Moderna cég koronavírus elleni vakcinaszállítmánya
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint ismert, az Európai Bizottság szóvivője, Stefan De Keersmaecker néhány napja azt mondta, hogy nem Brüsszel, hanem a tagállamok szerződtek a gyártókkal, pedig ez egyértelműen hazugság. Ómolnár Miklós egy leleplező videóban mutatta meg a hétvégén az EB által kötött vakcinaszerződéseket. A dokumentumokon a „sensitive” felirat szerepelt, amiből egyértelmű, hogy Brüsszel szerint ezek az adatok kényesek.

Ómolnár videójából az is kiderült, hogy a bizottság részéről Sztella Kiriakídisz ciprusi egészségügyi biztos írta alá a szerződéseket, így még egyértelműbb, hogy az Európai Unió szerződött a gyártókkal.

Müller Cecília a hétfői tájékoztatón ugyancsak ismertette, az európai gyártóhellyel rendelkezőkkel nem kell külön szerződést kötnie Magyarországnak, ezek a készítmények az Európai Unió egységes beszerzési mechanizmusán keresztül jutnak el az országba. Külön szerződést kizárólag az unión kívüli országban gyártott vakcinákra kell kötni.

„Az Európai Unióban, abból származó gyártóhelyekről érkező vakcinákat természetesen hétről hétre kapjuk. Ehhez nekünk nem kell és nem is tudunk külön szerződéseket kötni, hiszen az európai unióban egy egységes mechanizmus, egy közös beszerzés révén zajlik a vakcina beszerzése. A magyar állam, Magyarország külön szerződéseket az európai uniós gyártókkal nem köt, ugyanakkor keleti vakcinák iránt is természetesen érdeklődünk azontúl is, amelyek már bent vannak az országban, és sikeresen használjuk fel őket. Ezek beszerzése érdekében viszont szerződést kötünk, méghozzá gyógyszer nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező céggel, hiszen a magyar vonatkozó jogszabályok szerint ők azok, akik jogosultak Magyarország területére gyógyszert, illetve gyógyhatású készítményt, vakcinákat, tehát immunbiológiai készítményeket behozni. Sajnos a járványügyi adatok is arra késztetnek minket, hogy ezt kifejezetten gyorsítsuk ezt a folyamatot, minden erőnkkel a vakcináció felgyorsításán dolgozzunk, ehhez vakcina kell és gyorsaság kell” - fogalmazott az országos tisztifőorvos, tehát kijelenthető, hogy Brüsszel újra hazudott a vakcinaszeződésekről.

Kapcsolódó írásaink