Külföld

Lelepleződött Brüsszel hazugsága a vakcinaszerződésekről

A brüsszeli állításokkal ellentétben nem a tagállamok, hanem az Európai Bizottság szerződött a négy nyugati vakcinagyártóval - olvasható a borsonline.hu szombaton megjelent cikkében.

Lelepleződött Brüsszel hazugsága a vakcinaszerződésekről
Az AstraZeneca és a Moderna koronavírus elleni vakcináit tartalmazó dobozok
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az értesülés szerint a Pfizerrel, a Modernával, a Sanofival és a Janssennel kötött szerződéseken az uniós egészségügyi biztos, Stella Kyriakides neve olvasható, noha az Európai Bizottság szóvivője a múlt héten letagadta, hogy közük lenne a megállapodásokhoz.

Mint írták, Stephan De Keersmecker egy nyilvánvalóan megbeszélt, egyeztetett újságírói kérdésre válaszolta ezt. Az esetet azért is furcsállják, mert a szerződéseket a brüsszeli bürokrácia érzékeny (sensitive) minősítéssel látta el, mintha „titkolni akarnának valamit”.

A borsonline.hu az összefoglalóra alapozta az állításait, amely Ómolnár Miklós videómegosztó csatornáján látható. Az újságíró a szerződéseket bemutatva úgy fogalmazott, hogy az EU „minden jel szerint valami furcsa játékba kezdett” és csak az a kérdés, hogy „kinek áll érdekében mindez”. A videóban mind a négy szerződés látható az uniós biztos aláírásával.

Objektum doboz

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete a cikkre reagálva vasárnap közölte: csak előzetes beszerzési megállapodásokat kötöttek a koronavírus elleni oltóanyagokat gyártó vállalatokkal, a konkrét - mennyiségi, szállítási - szerződéseket a tagállamok írták alá.

Ezek a megállapodások a közös oltóanyag-beszerzés alapvető feltételeit szabják meg. A tagállamok bármelyike dönthetett volna úgy, hogy nem vesz részt ebben a megállapodásban, de egyik sem élt a lehetőséggel - közölték.

Az uniós szintű előzetes beszerzési megállapodások alapján a tagállamok egyénileg kötik meg a konkrét megrendelési szerződéseket a gyártócégekkel. Az adott államra vonatkozó gyakorlati szállítási és mennyiségi feltételeket ezek a szerződések tartalmazzák - írták.

Ezekről a tagállami megrendelésekről beszélt az Európai Bizottság szóvivője a testület csütörtöki sajtótájékoztatóján, amikor azt mondta, hogy nem az uniós bizottság, hanem a tagállamok kötik meg a szerződéseket, „ami természetesen nem mond ellen az Európai Bizottság által aláírt előzetes beszerzési megállapodások létezésének” - emlékeztettek.

Kijelentették továbbá, hogy az Európai Bizottság az általa kötött uniós keretmegállapodásokra vonatkozó átláthatóság híve, a dokumentumok nyilvánosságra hozatala azonban nem rajta múlik. A szerződéses feltételek bizalmas kezelését a vakcinagyártók kötötték ki üzleti érdekeikre hivatkozva - írták.

„Ezért jogilag csak szerződéses partnereink hozzájárulásával lehetséges a megállapodásokat nyilvánosságra hozni. Ennek fényében az Európai Bizottság kapcsolatban van a vállalatokkal, (...) hogy minél több keretszerződést megismerhessen a nyilvánosság” - áll a közleményben.

Az uniós bizottság a szerződések közül hármat - AstraZeneca, CureVac, Sanofi-GSK - már nyilvánosságra hozott az érintett cégek egyetértésével, bizonyos bizalmas üzleti adatok kitakarásával - írták.

Az Európai Bizottság eddig a Johnson & Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalattal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom