Külföld

Brüsszel bevallotta, valóban az Európai Bizottság szerződött a vakcinagyártókkal

Válaszolt a brüsszeli vezetés Ómolnár Miklós szombati leleplező videójára, amelyben a Mediaworks bulvár és magazin üzletágának igazgatója megszerezte és bemutatta az Európai Bizottság által kötött vakcinaszerződéseket. A válasz megerősíti Ómolnár videójának a tartalmát, miszerint valóban a brüsszeli testület szerződött a vakcinagyártókkal. Ahogy az közismert, az Európai Bizottság szóvivője, Stefan De Keersmaecker néhány napja még azt mondta, hogy nem Brüsszel, hanem a tagállamok szerződtek a gyártókkal, most pedig cáfolták korábbi álláspontjukat.

Brüsszel bevallotta, valóban az Európai Bizottság szerződött a vakcinagyártókkal
Kiderült: az Európai Bizottság korábbi állításával ellentétben nem a tagállamok, hanem a brüsszeli testület szerződött a vakcinagyártókkal
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Európai Bizottság (EB) válaszát az MTI vasárnap délelőtt közölte, ebben a brüsszeli testület azt írta, hogy a tagállamok megbízásából ugyan, de ők kötöttek előzetes beszerzési megállapodásokat eddig hat vakcinagyártóval, ezeket a szerződéseket a gyártók és az EB képviselői írták alá.

Ezzel a válasszal tehát Brüsszel megerősítette Ómolnár Miklós értesüléseit, mely szerint az Európai Bizottság szerződött a négy nyugati vakcinagyártókkal, noha a múlt héten még tagadták, hogy közük lenne a megállapodásokhoz.

Objektum doboz

Amint az ismeretes, mind a négy dokumentumon a „sensitive" felirat szerepelt, amiből egyértelmű, hogy Brüsszel szerint ezek az adatok kényesek. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének a válasza a „sensitive" jelző tartalmára is kitért, azt írták, hogy a vakcinagyártók üzleti érdekei miatt kellett bizalmasan kezelni ezeket a megállapodásokat. Brüsszel értelmezése alapján a szerződéseket csak a partnerek beleegyezésével hozhatják nyilvánosságra, három keretszerződés (AstraZeneca, CureVac, Sanofi-GSK), bizonyos adatok kitakarásával már megismerhető. 

Elég nyilvánvaló, hogy éppen ezek „a bizonyos adatok" az érdekesek, pedig Brüsszel ezeket nem hajlandó nyilvánosságra hozni - írja az Origo.

Ennek ellenére Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője néhány napja azt állította, a vakcinákat az uniós tagállamok rendelték meg, a Bizottság nem játszott ebben semmiféle szerepet, kijelentését azonban legutóbbi közleményükkel cáfolták.

Ómolnár videóból az is kiderült, hogy a bizottság részéről Sztella Kiriakídisz ciprusi egészségügyi biztos írta alá a szerződéseket, ezt a tényt egyébként a mai részleges válasz is megerősíti. Ez alapján még egyértelműbb, hogy az Európai Unió szerződött a gyártokkal.

A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva Dömötör Csaba is reagált a történtekre: az államtitkár méltatlannak minősítette, hogy az Európai Bizottság megpróbálja letagadni a szerepét. „Ha nyilvánosságra hoznák a szerződéseket azok, akik egyébként állandóan az átláthatóságra hivatkoznak, akkor ez világosan ki is derülne” - mondta.

Az államtitkár szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy Brüsszel a világ más meghatározó országaihoz képest késve kötött szerződést és azok a szállítmányok is akadozva érkeznek, amelyek le vannak kötve.

Ez Magyarországot is hátrányosan érinti, mert félmillióval kevesebb AstraZeneca vakcina érkezhet a következő hetekben - közölte, hozzátéve, a magyar kormány feladata, hogy most más forrásokból pótolja a kieső szállítmányokat.

Kapcsolódó írásaink

Dömötör: A baloldal bármilyen sötét húzásra képes

ĀA baloldal többször támadta a magyar hatóságok oltásengedélyezési eljárását, aláírást gyűjtöttek egyes vakcinák ellen, Gyurcsány és egyes polgármesterek pedig leveleket küldtek háziorvosoknak, hogy ne használjanak bizonyos vakcinákat