Külföld

Ferenc pápa: Az iraki egyház él

Tízezer ember előtt misézett Erbil stadionjában a katolikus egyházfő, és Bagdad mellett Urba, Moszulba és Karakosba is ellátogatott a közel-keleti országban

A szeretet és a testvériesség üzenetét hirdette Ferenc pápa a hétvégén iraki látogatásán. A katolikus egyházfő ellátogatott Bagdadba, Urba, Moszulba, Karakosba is. Erbilben tízezer ember előtt celebrált misét, ahol kijelentette: az iraki egyház él.

Ferenc pápa: Az iraki egyház él
Megrendítő körülmények közt, az Iszlám Állam által lerombolt templom romjainál találkozott Ferenc pápa Moszulban a hívekkel
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Osama Al Ma

Folytatta hétvégén iraki látogatását Ferenc pápa. Szombaton az iraki síiták legbefolyásosabb vezetőjével, Ali asz-Szisztáni nagyajatollahhal találkozott Nedzsefben, a kilencvenéves Szisztáni szerény otthonában. A találkozót követően kiadott közleményében Szisztáni azt írta: az iraki keresztényeknek békében és biztonságban kell élniük, és az ország többi polgárához hasonlóan rendelkezniük kell az összes, alkotmányban biztosított alapjoggal. Ferenc pápa megköszönte a nagyajatollahnak és a síita közösségnek, hogy felemelték szavukat a leggyengébbek és leginkább üldözöttek védelme érdekében Irak közelmúltbeli történetének zivataros időszakaiban.

A katolikus egyházfő ezt követően egy vallásközi találkozón vett részt Urban, Ábrahám szülővárosában, aki a zsidó, a muszlim és a keresztény vallás ősatyja. „A világnak nem győztesekre és legyőzöttekre van szüksége, hanem testvérekre, akik a félreértések és a múlt sebei ellenére kinyújtják egymás felé kezüket” – húzta alá itt a pápa.

A beszédet követő imát Ferenc pápa a Közel-Kelet, különösen Szíria békéjéért ajánlotta fel. Hangsúlyozta: az ellenségesség, a szélsőségesség és az erőszak nem fakadhat vallásos lelkületből, az a vallás elárulása. Sem a magány, sem a fegyverek, sem a falak nem mentenek meg minket – hangsúlyozta. „Ezek csak dühösebbé és elszigeteltebbé tesznek minket” – fűzte hozzá.

A katolikus egyházfő később Bagdadban misézett, ahol azt emelte ki, hogy „a szeretet a mi erőnk és erőnk forrása azon testvéreink és nővéreink számára, akik itt is elszenvedték az előítéletet, a méltatlanságot, a bántalmazást és az üldöztetést Jézus nevéért”.

Vasárnap Ferenc pápa Moszulba utazott, ahol az Iszlám Állam pusztítását elszenvedő keresztényekkel és muszlimokkal találkozott, és áldását adta fogadkozásukra, miszerint újjáépítik otthonukat a romokból, és megemlékezett halottaikról.

„Milyen kegyetlen, hogy ez az ország, a civilizáció bölcsője oly sok barbár pusztítást szenvedett el” – mondta, majd hozzátette: de a remény erősebb, mint a gyűlölet, és a béke erősebb, mint a háború. Isten nevében gyűlölni, gyilkolni, háborúskodni bűn, de a bűnösöknek meg kell bocsátani.

A pápa Moszulból továbbutazott Karakosba, majd Erbil stadionjában celebrált misét. Az eseményen mintegy tízezren vettek részt. „Az iraki egyház él” – jelentette ki itt az egyházfő, és arról beszélt, sok iraki viseli magán a háború látható és láthatatlan sebeit.

Warda érsek megköszönte Ferenc pápának a látogatást, és a béke, testvériség és megbocsájtás üzenetét, amit elvitt Irakba. A pápa elmondta, hogy amíg Irakban járt hallotta a bánat és a veszteség hangjait, de a remény és a vigasz hangjait is.

Megemlítette azt a segítséget, amit számtalan különböző szervezet és ember nyújtott az irakiaknak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom