Külföld

Orbán Viktor: Sok erőt, Ausztria!

Videóban üzent Sebastian Kurz osztrák kancellárnak Orbán Viktor magyar miniszterelnök a hétfő esti bécsi terrortámadás kapcsán, sok erőt kívánva Ausztriának és azzal az ígérettel, hogy „készen állunk arra, hogy mindent megtegyünk, közösen veletek, hogy megmentsük Európát az olyan terrortámadás-sorozatoktól, amelyeket az elmúlt napokban kellett elszenvednünk”.

Orbán Viktor: Sok erőt, Ausztria!
Orbán Viktor támogatásáról biztosította az osztrák kancellárt
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

„Megrendülve és feldúlva állunk most itt, amikor terrortámadás támadás érte Ausztriát és Bécs városát” - mondta a magyar kormányfő, hozzátéve: ahogy itt, „Budapesten mondják, mi sógorok vagyunk, az Önökkel szembeni támadás a velünk szembeni támadás, az Önök fájdalma a mi fájdalmunk, az Önök kihívásai a mi kihívásaink is”.

„Teljes mellszélességgel állunk Ausztria polgárai mellett, az áldozatokért imádkozunk, a családtagjaiknak sok lelkierőt kívánunk! Legyetek biztosak benne, kedves Sebastian, hogy mi mellettetek állunk és mindent megteszünk, hogy sikerüljön elrettenteni a jövőbeni elkövetőket, hogy kézre kerítsétek az elkövetőket és készen állunk arra, hogy mindent megtegyünk, közösen veletek, hogy megmentsük Európát az olyan terrortámadás-sorozatoktól, amelyeket az elmúlt napokban kellett elszenvednünk. Sok erőt kívánok Nektek!” - üzente Orbán Viktor a közösségi médiában.

Objektum doboz

Szijjártó: Itt az ideje ébresztőt fújni

Elképesztő terrorhullám tört Európára, itt lenne az ideje ébresztőt fújni, valamint annak, hogy a kontinens összefogjon a terrorral szemben - közölte a bécsi merényletre reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden hajnalban.

„Észre kell venni, hogy Európa biztonsága és ezzel együtt az európai életforma áll támadás alatt” - írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben, amelyben szolidaritásáról biztosította Ausztriát.

Objektum doboz

„Osztrák barátaink mellett állunk, számíthatnak ránk. Európának, az európai nemzeteknek meg kell védeniük magukat az elharapózó eszetlen erőszakkal szemben, mert különben nagy baj lesz” - hangsúlyozta a jelenleg Kambodzsában tartózkodó külügyminiszter.

Részvétét fejezte ki Áder János az áldozatok hozzátartozóinak

Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök a hétfő esti bécsi merénylet áldozatai hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánt az Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnöknek kedden írt levelében.

Áder János úgy fogalmazott: „Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy tegnap este terrorista merénylet történt Bécsben. Mélyen elszomorított, hogy a barbár támadás során több ártatlan ember is életét vesztette, mások pedig súlyosan megsebesültek.”

„Átérezzük Ausztria népének megrendülését, és bízunk abban, hogy az osztrák hatóságok rövidesen elfogják a tetteseket” - írta.

A tragikus esemény megerősíti azt az elköteleződést, hogy az Európai Unió minden országának együtt kell működnie a terrorizmus visszaszorításáért - hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki reméli, hogy hamarosan helyreállhat a nyugalom Bécsben, ahol „elvetemült támadás” érte a polgári lakosságot.

Kövér László részvétét fejezte ki a magyar Országgyűlés nevében

Részvétét fejezte ki Kövér László házelnök a hétfő esti bécsi merénylet áldozatai hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánt az Andrea Eder-Gitschthalernek, az osztrák Szövetségi Tanács elnökének, valamint Wolfgang Sobotkának, az osztrák Nemzeti Tanács elnökének kedden írt leveleiben.

Az Országgyűlés elnöke azt írta, mély megrendüléssel és döbbenettel értesült a hétfő este Bécs belvárosában történt terrortámadásról.

Engedje meg, hogy a magyar Országgyűlés nevében is kifejezzem őszinte részvétemet és együttérzésemet a merényletek áldozatainak és hozzátartozóinak, s kívánjak mielőbbi gyors felépülést a sérülteknek - írta a házelnök.

Hozzátette: az ártatlan emberek ellen elkövetett "barbár támadások" ismételten rávilágítanak arra, hogy globális összefogásra van szükség, hogy a minapi bécsi és franciaországi támadásokhoz hasonló tettekre ne kerülhessen sor.

Kövér László tudatta azt is, bízik abban, hogy az osztrák hatóságoknak sikerül mielőbb ismét biztonságot teremteniük a békés polgárok számára.

A rendőrség megállapítása szerint hétfő este legalább három helyszínen voltak támadások, az egyik az osztrák főváros legnagyobb, Seitenstettengasse utcai zsinagógája környékén. Az erősen felfegyverkezett merénylő négy embert ölt meg, 22 másikat megsebesített. A hivatalosan terrorcselekménynek minősített támadás után a rendőrség tizennégy embert vett őrizetbe, és tizennyolc ingatlanban tartott házkutatást.

Kapcsolódó írásaink