Külföld

Lövöldözés volt egy bécsi zsinagógánál

Lövöldözés volt hétfőn este egy zsinagógánál Bécs belvárosában, ennek nyomán nagyszabású rendőrségi művelet indult. Egy tettest elfogtak, több feltételezett társa után hajtóvadászat indult. Harald Sörös, az osztrák belügyminisztérium szóvivője szerint a támadók legalább hat helyszínen sebesítettek és öltek meg járókelőket és egy rendőrt Bécs belvárosában.

Lövöldözés volt egy bécsi zsinagógánál
A támadás helyszíne
Fotó: AFP/Georg HOCHMUTH

Tüzet nyitottak egy bécsi zsinagógánál hétfőn este a Schwedenplatz közelében

Egy feltételezett tettest elfogtak a zsinagóga közelében történt lövöldözéssel összefüggésben - közölte az osztrák belügyminisztérium.

Az APA a belügyminisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy az egyik támadó a lövöldözésben életét vesztette. 

Öt merénylőt őrizetbe vettek, több másikat pedig még keresnek. A bevetés éjfél után még mindig tartott, a rendőrség különleges egységei folytatták a hajtóvadászatot a merénylők után. Összesen tíz támadó lehetett, az oe.24.at portál szerint hétfőn éjjel fél tizenkettőkor még három terrorista lehet szökésben.

Objektum doboz

A Kronen Zeitung szerint három halálos áldozat van: az egyikük az egyik terrorista, rajta kívül pedig egy rendőr és egy járókelő is meghalt.

Rendőrök a támadás helyszínén
Rendőrök a támadás helyszínén
Fotó: AFP/Joe KLAMAR

A rendőrség megerősítette, hogy több elkövető van, akik gépfegyverekkel lövöldöztek, összesen hat helyszínen. Egy halálos áldozat egy rendőr, több ember pedig súlyosan megsérült. Egy elkövetőt a rendőrök lelőttek.

Bécs belvárosának nagy részét lezárták. A rendőrség minden  rendelkezésre álló egységét bevetette. A közösségi médiában többen számoltak be arról, hogy lövések dördülnek az utcán.

Kurz visszataszító terrortámadásról beszélt

A kora éjszakai órákban ülésezett a válságstáb Sebastian Kurz kancellár részvételével, aki „visszataszító terrortámadásnak” nevezte a történteket.

Kurz arról tájékoztatott, hogy a hadsereg veszi át több helyszín védelmét Bécsben, hogy a rendőrség a terrorellenes műveletekre összpontosíthasson.

„Nehéz órákat élünk át köztársaságunkban. Szeretnék köszönetet mondani a biztonsági erők tagjainak, akik kockára teszik az életüket a biztonságunkért. A rendőrség határozottan fog fellépni az elkövetők ellen” - írta a Twitteren.

Kurz a ZiB Spezialnak adott interjújában elmondta: a támadást „nagyon szakszerűen” készítették elő, az elkövetők ráadásul nagyon jól felszerelkeztek fegyverekkel is.

A kancellár hangsúlyozta, hogy „különösen feszült biztonsági helyzet van”, különösen Bécsben. Több elkövető még szökésben van, a rendőri akció javában zajlik, mutatott rá éjfél körül adott nyilatkozatában. „Az, hogy az emberek holnap újra normálisan tudnak-e utcára menni, az a következő éjszakától függ. A veszélyt még nem sikerült teljesen elhárítani” - mondta.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF közszolgálati televíziónak nyilatkozva először azt közölte, hogy lövöldözésben többen életüket veszthették, és többen megsebesülhettek. Az APA osztrák hírügynökség később azt jelentette, hogy egy feltételezett támadó és egy gyalogos vesztette életét.

A belügyminiszter szerint több elkövető lehetett. Felszólította az embereket, hogy maradjanak otthonaikban. „Ha egy éjszakai szórakozóhelyen vannak, maradjanak annak belső helyiségeiben” - hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a helyzet egyelőre átláthatatlan. Az állítólagos túszejtéssel kapcsolatos híreket nem erősítette meg.

Nehammer éjfél előtt nem sokkal közölte, hogy továbbra is folyik a hajsza több feltételezett elkövető ellen, akik erősen fel vannak fegyverkezve és veszélyesek.

Felvétel készült a támadás első pillanatairól is:

Objektum doboz
Fegyveres rendőrök őrködnek Bécs központjában, egy bevásárlóutcában
Fegyveres rendőrök őrködnek Bécs központjában, egy bevásárlóutcában
Fotó: AFP/Joe KLAMAR

Az APA osztrák hírügynökség szerint legalább tizenöten megsebesültek a lövöldözésben, őket több kórházba szállították, néhányuk állapota súlyos. A bécsi mentőszolgálat szóvivője azt állította, hogy több halott és sebesült van.

Daniel Melcher, a mentők szóvivője a MeinBezirk lapnak azt mondta: 15 sérültről (köztük hét súlyos sebesültről) tudnak, és több bécsi kórházat is riasztottak miattuk. Több halálos áldozat is van.  (A lap hetet említ.) A portál ír arról is, hogy négy embert vett őrizetbe a rendőrség Bécs legismertebb sétálóutcáján, a Grabenen. Az utca egyik kocsmájában készült videófelvételen az látszik, amint odakint négy férfi áll levett pólóval és feltett karokkal.

Ugyancsak ez a lap számol be arról, hogy öt elkövetőt letartóztattak, egyet lelőttek, további három elkövetőt pedig továbbra is keresnek.

Több vadul lövöldöző
férfi látható a felvételeken

A szemtanúk szerint a támadók állítólag véletlenszerűen lőtték az embereket a vendéglők kerthelyiségeiben. Volt, ahol az emberek a mosdóban kerestek menedéket, volt étterem, amelynek személyzete a konyhába terelte a vendégeket, volt vendéglős, aki a saját lakásába menekítette a járókelőket. 

A Twitteren megjelent egy videó, ami állítólag a lövöldözés közelében készült. Ezen azt látni, hogy egy étterembe kommandósok mennek be, a vendégek pedig az asztalok alá bújnak.

Objektum doboz

A közösségi médiában közzétett felvételeken több vadul lövöldöző férfit lehet látni az osztrák főváros utcáin. Az egyik videón látni lehet, hogy egy embert - valószínűleg egy rendőrt - találat ért.

Szemtanúk szerint a lövések valamivel este nyolc óra után dördültek el. Legalább 50 hallatszott belőlük. Az ORF-nek valaki arról beszélt, hogy egy alakot látott rohanni a Schwedenplatz felé, aki „vadul” tüzelt az automata fegyverével, feltehetően egy AK-47-sel.  Erről felvétel is készült:

Objektum doboz

Egy, a Twitterre feltöltött videó szerint súlyos a helyzet. 

Objektum doboz

A támadás a Seitenstettengasse utcában történt. 

Objektum doboz

A zsidó közösség vezetője nem
biztos benne, hogy a zsinagóga volt a célpont

A Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek a zsinagógában. A ausztriai zsidó közösség vezetője a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, azok akkor már zárva voltak.

A bécsi rendőrség Twitteren több nyelven, így magyarul is figyelmeztette a polgárokat, hogy maradjanak otthon

Objektum doboz

Több európai vezető elítélte a támadást

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke élesen elítélte a „gyáva” tettet, illetve részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn éjjel szolidaritásáról biztosította Ausztriát a terrortámadást követően.

„Mi, franciák osztozunk a sokkban és az osztrák nép fájdalmában” - írta a francia elnök a Twitteren németül is közzétett üzenetében.

„Franciaország után egy baráti országot támadtak meg. Ez a mi Európánk. Az ellenségeink tudják, kivel van dolguk. Nem engedünk semmiből” - emelte ki.

Objektum doboz

Csehország eközben bejelentette, hogy ellenőrzéseket rendelt el az Ausztriával közös határán.

Kapcsolódó írásaink