Külföld

Négy ártatlan halt meg a bécsi terrorban

Négy ártatlan halálos áldozata van a hétfő esti bécsi merényletnek. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt - közölte reggeli sajtóértekezletén az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány.

Négy ártatlan halt meg a bécsi terrorban
A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt
Fotó: AFP/Joe Klamar

A bécsi terrortámadás egyik kórházban ápolt civil sérültje, egy 40 és 50 év közötti nő életét veszítette, ezzel négyre nőtt a merénylet civil áldozatainak száma - közölte kedden reggel az osztrák belügyminiszter.

Karl Nehammer a merénylet gyors felderítését ígérte sajtóértekezletén, és részvétét nyilvánította az agyonlőtt civil áldozatok - két férfi és két nő - hozzátartozóinak.

„Nem zárható ki, hogy van még szökésben elkövető” - jelentette ki korábban Karl Nehammer, aki arról is beszélt: a lelőtt merénylőnél egy lőfegyver volt, illetve egy robbanóöv utánzata. Ez utóbbival valószínűleg a férfi további pánikot akart kelteni. A terroristánál machetét és egy kézi lőfegyvert is találtak.

A belügyminiszter délutáni szavai szerint azonban nincsenek második tettesre utaló jelek. A 20 éves merénylő, akivel a rendőrség kilenc perc alatt  végzett, négy polgári személyt ölt meg, 22 másikat megsebesített - közölte Nehammer.

A támadás helyszínén készült videófelvételeket elemző nyomozók bizonyítékot találtak arra, hogy „nincs jele második elkövetőnek” - mondta a belügyminiszter. „Mindaddig azonban, amíg az értékelés nem fejeződik be, nem mondhatjuk perdöntő erővel, hány elkövető felelős a bűncselekményért” - tette hozzá.

A sebesültek között van egy rendőr is, aki megpróbálta az útját állni a támadónak. A rendőrt megműtötték, az állapota stabil.

A kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Az Iszlám Állam jelentkezett a merénylet elkövetőjeként

Az Iszlám Állam jelentkezett a hétfő esti bécsi merénylet elkövetőjeként kedden a dzsiahdista szervezet szócsövének számító Aamák nevű „hírügynöksége” közleményében, amelyet a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson tettek közzé.

A terrorszervezet szerint a támadást „a kalifátus egyik katonája” hajtotta végre.

A lelőtt támadó Bécsben született,
szülei Észak-Macedóniából származnak

 

Bécsben született és nevelkedett a terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek - írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden.

A húszéves Kurtin S. (ugyanezen források szerint a neve Kujtim Fejzulai) albán gyökerekkel rendelkezett, szülei Észak-Macedóniából származnak. A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

A belügyminiszter szerint a terrortámadás „teljességgel alkalmatlan” próbálkozás volt az osztrák „demokratikus társadalom” megrengetésére - hangsúlyozta Nehammer.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter a kedd hajlani sajtótájékoztatón
Karl Nehammer osztrák belügyminiszter a kedd hajlani sajtótájékoztatón
Fotó: AFP/Joe Klamar

Nehammer arra kérte Bécs lakosait, hogy lehetőleg maradjanak otthon és mindenképp kerüljék a belvárost. Hozzátette, hogy több városrészt lezártak, és kedden az iskola sem lesz kötelező. Megerősítik az ország határainak ellenőrzését is.
„Ez volt hosszú évek óta a legnehezebb nap Ausztria számára” - fogalmazott.

Bécsben ezer rendőrt mozgósítottak, alsó-ausztriai és burgenlandi rendőröket is a fővárosba vezényeltek. A belváros ismét elérhető a közösségi közlekedési eszközökkel.

Sebastian Kurz kancellár kedd délelőtt arról beszélt, hogy a támadás indítéka a gyűlölet „az életmódunkkal és a demokráciánkkal szemben”. 

A civilizáció és a barbárság küzdelmének vagyunk szemtanúi - hangsúlyozta a kancellár, aki óva intett a társadalmi szakadástól. Kurz szerint a történtek nem a keresztények és a muszlimok, vagy Ausztria és a migránsok összeütközéséről szólnak.

„Sokkal inkább azok között zajlik küzdelem, akik hisznek a békében és akik háborút akarnak” - vélekedett.

Megjegyezte: a vallás és a származás nem indokolhatja a gyűlöletet. Hozzátette: az ellenség az iszlamista szélsőségesség, nem a muszlimok.

„Sohasem felejtjük el a tegnap este áldozatait, és közösen megvédjük alapértékeinket” - szögezte le, hozzátéve, hogy egy idősebb férfi, egy idősebb nő, egy fiatal férfi és egy pincérnő vesztette életét a támadásban.

„Nem hagyjuk, hogy a terroristák megfélemlítsenek minket” - mondta. „Nem engedünk teret ennek a gyűlöletnek.”

„Ha olyan szerencsések vagyunk is, hogy egy alapvetően biztonságos országban élünk, tudnunk kell, hogy a világ sajnos nem biztonságos” - mondta.

A merényletet olyanok követték el, akik gyűlölik életvitelünket és alapértékeinket - vélekedett.
Egyúttal megígérte, hogy felelősségre vonják a támadás elkövetőit és kitervelőit.

Kurz órákkal a merénylet után azt mondta, hogy galád terrortámadás ártatlan áldozatokat követelt az ország fővárosában. Hozzátette, hogy az egyik támadót semlegesítették, de úgy tűnik, hogy több társa szökésben van. A hatóságok tudomása szerint ismétlőfegyverekkel vannak felszerelkezve. Ez arra utal, hogy jól felkészültek tettükre.

A közösségi médiában megjelent, nem ellenőrzött felvételeken az volt látható, hogy fegyveresek lépkednek az utcán, és véletlenszerűen adnak le lövéseket emberekre, többeket megsebesítve.

Kurz kijelentette, hogy vizsgálják a támadás indítékait, nem zárható ki, hogy antiszemita indíttatású volt, mivel zsinagóga közelében történt. Az épület egyébként a merénylet idején zárva volt.

Rendőrök ellenőrzik a támadás helyszínét
Rendőrök ellenőrzik a támadás helyszínét
Fotó: AFP/ROLAND SCHLAGER

Kurz a Die Welt című német napilapnak kedden adott, Bécsben nyilvánosságra hozott interjújában a merénylet nyomán az Európai Unió erőteljesebb fellépését követelte a politikai iszlámmal szemben. „Elvárom, hogy a rosszul értelmezett tolerancia véget érjen” - jelentette ki Kurz.

Mint mondta, az uniónak a jövőben jóval  nagyobb figyelmet kell fordítania a problémára. A politikai iszlám ideológiája veszélyezteti a szabadságot és az európai életmódot - húzta alá.

Kurz ezzel összefüggésben kiemelte, hogy Ausztria szigorú törvényekkel rendelkezik. „Ugyanakkor ez a merénylet fővárosunk szívében azt mutatja, hogy ébernek és eltökéltnek kell lennünk” - tette hozzá.

A rendőrség házkutatásokat tartott, több embert letartóztatott

Az osztrák rendőrség több házkutatást tartott és többeket letartóztatott kedd reggel Bécs belvárosában „az (egyik) elkövető környezetében” - közölte az osztrák belügyminisztérium az APA hírügynökséggel.

A rendőrök több gyanús férfit is letartóztattak hétfőn este Bécsben
A rendőrök több gyanús férfit is letartóztattak hétfőn este Bécsben
Fotó: Facebook

Az APA tudósítása szerint legalább egy elkövető teljesen automata gépfegyverrel - a támadásról készült felvételek alapján vélhetőleg Kalasnyikovval - rendelkezhetett. Ezt az osztrák törvények a harci fegyverek közé sorolják és tiltják a birtoklását. Az ilyen fegyverek alkalmasak sorozatlövésre, ugyanakkor különleges kiképzés kell ahhoz, hogy pontosan célba találjanak velük.

Őrizetbe vettek Linzben egy férfit

Az osztrák rendőrség őrizetbe vett egy férfit Linzben a hétfői bécsi merénylet után - jelentette kedden az ORF osztrák közszolgálati televízió.

A férfit, akiről azt közölték, hogy iszlamista, egy házból vezették ki bilincsben állig felfegyverezett rendőrök. Egyelőre nem tudni, hogy a férfi kapcsolatban állt-e az osztrák fővárosban elkövetett fegyveres támadással.

Felső-Ausztria kormányzója és az országos rendőrfőkapitány is megerősítette az őrizetbe vételt.

Thomas Stelzer kormányzó keddi linzi sajtóértekezletén közölte, hogy egy embert őrizetbe vettek, akinél házkutatást is tartottak.

Az őrizetbe vételt a Cobra rendőrségi kommandó hajtotta végre „különösebb felhajtás nélkül” a bécsi ügyészség utasítására - közölte Andreas Pilsl országos rendőrfőkapitány. Tartanak a kihallgatások - tette hozzá.

Szlovákiából származhat a támadó fegyvere és lőszere

Szlovákiából származhat az a fegyver és a lőszer, amelyet a  támadás elkövetője használt - állította kedden a heute.at osztrák hírportál. Roman Mikulec szlovák belügyminiszter a TV Joj kereskedelmi televíziónak kedden nyilatkozva ezt az értesülést megerősítette.

„Olyan információm van, miszerint nálunk (Szlovákiában) járhatott a támadó, illetve a tettesek egyike, és lőszervásárlás iránt érdeklődött. Ezt az értesülést jelenleg a biztonsági szolgálatokkal ellenőrizzük” - mondta a belügyminiszter a televíziónak.

Az osztrák hírportál úgy tudja: a bécsi merénylet elkövetője júliusban járt Szlovákiában, ahol közvetítők segítségével AK-47 típusú (kalasnyikov) automata puskát és lőszert vásárolt.

A szlovák rendőrség azonnal a terrortámadás után ellenőrizni kezdte az osztrák-szlovák határon lévő különféle határátkelőket. „Az intézkedések célja megvédeni Szlovákia állampolgárait” - jelentette ki Mikulec.

Tekintettel arra, hogy a terrortámadást a bécsi zsinagógánál hajtották végre, Szlovákiában megerősítették a zsinagógák és a zsidó emlékhelyek ellenőrzését. Roman Mikulec azt mondta, hogy az intézkedéseket a szlovákiai zsidó egyházközségekkel együttműködve hozták meg.  

Többen válságos állapotban vannak

A merénylet sebesültjei közül heten válságos állapotban vannak - közölte a Bécsi Egészségügyi Szövetség egyik szóvivője kedden.

A támadás tizenhét sebesültjét ápolják bécsi kórházakban. Többségük lőtt sebekkel került be, de vannak, akik vágott sebekkel - mondta el a szóvivő.

Tízen közepesen súlyos és könnyebb sebeket kaptak. A helyzet lelkileg is megterhelő, a kezeltek sokkos állapotban vannak - tette hozzá.

Sokan ki akarták használni a lezárások előtti utolsó estét

Az ORF osztrák közszolgálati adó tudósítása szerint többen is hazaindultak azok közül, akik a lövöldözés miatt valamelyik belvárosi bárban vagy étteremben ragadtak. Egy környékbeli hotel pedig felajánlotta, hogy az érintettek ingyen megszállhatnak ott hétfő éjszaka.

A híradásokban kiemelték, hogy éjféltől egy hónapra bezárnak a vendéglátóhelyek Ausztriában, és sokan még ki akarták használni a lehetőséget egy utolsó italra vagy vacsorára.

A támadás hétfőn este nyolc órakor vette kezdetét a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén, az imaházban ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. Az erősen felfegyverkezett merénylők több helyszínen sokakat meglőttek. A pontos indítékuk még nem ismert, a hatóságok azonban terrortámadásként kezelik a történteket.

Oskar Deutsch, a bécsi zsidó közösség vezetője arról beszélt, nem tisztázott, hogy a zsinagóga lett volna a támadás célpontja.

Schlomo Hofmeister rabbi azt mondta, hogy ablaka alatt azt utcán látott egy férfit, aki a bárokban ülő emberekre lövöldözött. Legalább száz lövést adott le - tette hozzá.

Ilyen állapotok voltak támadás helyszínén, a Schwedenplatzon
Ilyen állapotok voltak támadás helyszínén, a Schwedenplatzon
Fotó: AFP

 Szakértő: az Iszlám Állam állhat a támadás mögött

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy az Iszlám Államhoz köthető a hétfő esti bécsi merénylet.

A szakértő kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hogy a támadás része lehet a franciaországi merényletsorozatnak.

A jól előkészített terrortámadás célja az volt, hogy minél nagyobb pánikot és veszteséget okozzon, de az osztrák hatóságok azonnali beavatkozása megakadályozta, hogy tovább folytassák a merényletet, és még több embert megsebesítsenek - tette hozzá.

Szerinte az osztrákok számítottak rá és fel voltak készülve arra, hogy Bécsben történni fog valami, mert egyrészt voltak fenyegetések, másrészt rengeteg szélsőséges iszlamista tartózkodik Ausztriában.

Kapcsolódó írásaink