Külföld

Az Iszlám Államhoz akart csatlakozni a lelőtt támadó

Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek - írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden. Az értesülést Karl Nehammer osztrák belügyminiszter is megerősítette, és hozzátette: a merénylő büntetett előéletű volt.

Az Iszlám Államhoz akart csatlakozni a lelőtt támadó
A rendőrség megerősítette a támadás hírét
Fotó: MH

A húszéves Kujtim Fejzulai albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. Nehammer szerint az elkövető az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt.

A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

A rendőrök több gyanús férfit is letartóztattak hétfőn este Bécsben
A rendőrök több gyanús férfit is letartóztattak hétfőn este Bécsben
Fotó: Facebook

A belügyminiszter elmondta: a támadó büntetett előéletű volt. 2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez. Tavaly december 5-én feltételesen szabadlábra helyezték, mert fiatal felnőttként enyhébb törvények vonatkoztak rá. Az osztrák belügyi tárca vezetője szerint a férfi kétségkívül az Iszlám Állam híve volt.

A miniszter hangsúlyozta: a támadó környezetében nagyszabású razziákra került sor, eddig 15 házkutatás zajlott, és többeket őrizetbe vettek.

Florian Klenk informátorai megnevezése nélkül azt írta: a rendőrség úgy véli, nem a lelőtt férfi tervelhette ki a merényletet.

Ausztria Észak-Macedónia segítségét kérte

Ausztria Észak-Macedónia segítségét kérte a bécsi terrortámadást követően - számolt be az észak-macedón belügyminisztérium kedden.

Az osztrák rendőrség az Európai Rendőrségi Hivatalon (Europol) keresztül kérte az észak-macedón hatóságok együttműködését és a támadóhoz kapcsolódó információk átadását.

Kujtim Fejzulai szülei az észak-macedóniai albán kisebbséghez tartozhatnak. A család a Tetovótól 10 kilométerre délkeletre fekvő Celopekből (albánul: Cellopekuból) származik, amelyet csaknem kizárólag albánok laknak. Észak-Macedónia lakosságának körülbelül 25 százaléka albán, többségük az iszlám híve.

A balkáni iszlám hagyományosan mérsékeltnek számít. Muszlimok élnek Albániában, Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában, valamint Szerbiában és Montenegróban is.

Ezekből az országokból sokan vándorolnak ki, hogy Németországban, Ausztriában és Svájcban keressék a boldogulást. A délszláv háborúkat követően korlátozott radikalizáció kezdődött a balkáni muszlimok körében, és 2014-ben több száz fiatal csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Rossz társaságba keveredett a terrorista

A már Ausztriában született Kujtim Fejzulai is azt tervezte, hogy Szíriába utazik, de a török hatóságok elfogták, és hazatoloncolták, ezt követően került börtönbe Ausztriában.

Védőügyvédje, Nikolaus Rast szerint a férfi teljesen normális családból származott, csak rossz társaságba keveredett. Rast elmondta: sohasem hitte volna, hogy egykori védence képes végrehajtani egy terrortámadást. Azt gyanítja, hogy egy mecsetben radikalizálódhatott, amelyet rendszeresen látogatott.

A hatóságok a Derad nevű szervezetre bízták Kujtim Fejzulait, amely iszlamista hátterű bűnözőknek a társadalomba való visszaintegrálásával foglalkozik - magyarázta Rast. Tavaly év végén valószínűleg úgy találták, hogy nem jelent veszélyt a társadalomra nézve, különben nem engedélyezték volna idő előtti szabadulását - vélekedett a védőügyvéd.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Sok erőt, Ausztria!

ĀA magyar külügyminiszter szerint össze kell fogni a terrorral szemben - Részvétét fejezte ki Áder János az áldozatok hozzátartozóinak + VIDEÓ